Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Díky recyklaci elektrospotřebičů občané Jihomoravského kraje ušetřili elektřinu na dalších 9 dní hokejového mistrovství světa

V roce 2014 se občanům Jihomoravského kraje podařilo vysbírat 1 327 320 kg televizorů a PC monitorů a 563 095 kg drobného elektra. Obyvatelé kraje díky tomu v uplynulém roce ušetřili 23 421 MWh elektrické energie, tedy množství, které zimní stadion spotřebuje během 9 dní mistrovství světa.

Nejnovější přepočty úspor vyplývají z environmentálního vyúčtování neziskové společnosti ASEKOL, která se již deset let zabývá zpětným odběrem vysloužilých elektrospotřebičů.

Občané Jihomoravského kraje recyklací vysloužilého elektra v loňském roce výrazně snížili ekologickou zátěž. Díky sběru a recyklaci televizí, monitorů a drobného elektra v ČR jen za minulý rok uspořili například 23 421 MWh elektrické energie, 1 158 068 litrů ropy a 102 406 000 litrů vody. Jen díky starému elektru by tak v Jihomoravském kraji hravě dodali energii na hokejový šampionát po dobu 9 dní,“ říká Martina Ďaďová, manažerka komunikace společnosti ASEKOL.

Environmentální vyúčtování vychází z tzv. LCA (Life Cycle Assessment) analýzy, která hodnotí vlivy sběru, dopravy a zpracování televizorů, PC monitorů a  drobného elektra až do okamžiku finální recyklace „ASEKOL každoročně připravuje vyúčtování, které prokazuje pozitivní vliv recyklace na náš ekosystém. Rádi bychom občanům Jihomoravského kraje, kteří se do třídění elektrozařízení zapojují, vystavili certifikát o jejich příspěvku k ochraně naší planety. Měla by to také být motivace pro ty, kteří se k recyklaci nefunkčního elektra teprve chystají,“ vysvětluje Martina Ďaďová. V současné době je dle dat ASEKOLU v českých domácnostech asi 600 tisíc kusů odstavených televizorů a 400 tisíc nepoužívaných PC monitorů, které by zajistily energii na čtyři hokejové mistrovství světa.

Výsledky sběru za rok 2014 ASEKOL přepočetl na ušetřenou energii, suroviny, vodu, a také na emise skleníkových plynů do ovzduší a produkci odpadu. Odevzdáním 1 890 415 kg odevzdaných vysloužilých spotřebičů občané v Jihomoravském kraji snížili produkci nebezpečných odpadů o 20 295 tun.

Chtěli bychom pochválit občany Jihomoravského kraje, že se o životní prostředí zajímají a snaží se aktivně zapojovat do jeho ochrany,“ uzavírá Ďaďová. Nejvíce elektrické energie ušetřili díky recyklaci vysloužilého elektra v roce 2014 občané v Praze a ve Středočeském kraji, dále v Jihomoravském a Moravskoslezském kraji.

Tisková zpráva
 

Štítky Jihomoravský kraj, recyklace, mistrovství světa, hokej, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Díky recyklaci elektrospotřebičů občané Jihomoravského kraje ušetřili elektřinu na dalších 9 dní hokejového mistrovství světa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.