Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Přepadení auta s penězi přezkoumá NS, Bakalár podal dovolání

Nejvyšší soud (NS) přezkoumá případ loupežného přepadení vozu bezpečnostní agentury s 33 miliony korun v Přemyslovicích na Prostějovsku. Ján Bakalár, jediný potrestaný ze tříčlenné skupiny, podal dovolání. Potvrdil to mluvčí soudu Petr Knötig.

Bakalár si odpykává 22 let ve vězení. Další dva komplice policie nedopadla, nenašly se ani peníze. Pachatelé na vůz stříleli samopaly a brokovnicí.

Bakalár v dovolání požaduje, aby NS vrátil případ k novému projednání u Vrchního soudu v Olomouci. Podrobnosti Knötig nesdělil. Bakalárův obhájce v minulosti argumentoval tím, že podle provedených důkazů nelze s jistotou říct, kdo při přepadení na vůz s penězi střílel a jak měli tři pachatelé rozdělené role. Střelba prý mohla být excesem jednoho z nich.

Podle pravomocného verdiktu by ale Bakalár nesl svůj díl zodpovědnosti i v případě, že by například pouze řídil vozidlo lupičů. Pachatelé se podle rozsudku na loupežné přepadení důkladně připravili a měli s sebou několik zásobníků do samopalu. Na nábojích byla Bakalárova pachová stopa. Proti Bakalárovi svědčila také expertiza DNA ze stopy krve na místě činu.

Loupež se stala předloni v únoru na okraji Přemyslovic. Dva zaměstnanci firmy Loomis vezli peníze do bankomatů. Cestu jim zatarasilo auto, v němž jeli tři muži v kuklách. Když posádka na výzvu neotevřela automobil, začali do dodávky střílet. Posádka měla štěstí, že sklo střelbě odolalo.

Vůz s penězi následně zacouval do vesnice, kde se maskovaným mužům podařilo dostat do auta, odzbrojit jeho posádku, násilím otevřít zavazadlový prostor a pak s penězi ujet. Bakalár se zranil při překládání peněz do auta lupičů.

Sedmkrát trestaného Bakalára z Moravičan na Šumpersku dopadli policisté v Praze zhruba rok po loupeži. V minulosti byl stíhán převážně za majetkovou a násilnou trestnou činnost. V roce 1990 dostal jedenáctiletý trest za pokus o vraždu policisty, ohrožoval ho zbraní při vloupání do obchodu na Šumpersku.

Zdroj: ČTK

Štítky peníze, Přemyslovice, Vrchní soud v Olomouci, okres Šumperk, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přepadení auta s penězi přezkoumá NS, Bakalár podal dovolání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.