Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Páteční odpoledne v knihovně upozorní na rizika mozkové příhody

K celosvětové připomínce boje proti cévní mozkové příhodě (CMP) 15. května se zítra připojí i Mezinárodní centrum klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. Od 13 do 16 hodin budou odborníci FNUSA-ICRC vysvětlovat a ukazovat návštěvníkům foyer brněnské Knihovny Jiřího Mahena v Kobližné ulici, jak včas rozpoznat první příznaky této závažné nemoci a postiženému účinně pomoci. Nebude chybět ani měření krevního tlaku, který je nejvýznamnějším rizikovým faktorem pro vznik CMP

Zdravotníci přiblíží také na na informačních materiálech hlavní příznaky a možnost odhalit "mozkovou mrtvici" pomocí testu FAST (rychle). F=face (ochrnutí obličeje), A=arm (ochrnutí paže), S=speech (porucha řeči) a T=time (symbolizuje fakt, že je čas volat rychlou záchrannou službu na čísle 155).

CMP (hovorově zvaná "mozková mrtvice") na světě podle statistik zabíjí každých šest vteřin.
Největší problém je podle lékařů leckdy to, že pacienti přijíždějí do nemocnice pozdě. "Buď příznaky CMP nepoznají, nebo je podcení a počkají třeba do rána, místo aby okamžitě volali rychlou záchrannou pomoc. Jedině včasné dopravení postiženého do nemocnice může předejít vážným následkům, kterými je trvalé postižení pacienta nebo smrt,“ varuje vedoucí výzkumného programu Cerebrovaskulární onemocnění (Neuro 1) FNUSA-ICRC doc. Robert Mikulík.

Dosud nejúčinnější léčbou jsou léky rozpouštějící krevní sraženinu v mozku. Ty jsou však účinné pouze při podání nejpozději do 4,5 hodiny od vzniku příznaků.

Ve FN u svaté Anny je v rámci I. neurologické kliniky zřízeno Komplexní cerebrovaskulární centrum, které dle registru SITS patří v léčbě trombolýzou k předním zařízením v Česku.

Tisková zpráva

Štítky mrtvice, Jiří Mahen, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Česko, knihovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Páteční odpoledne v knihovně upozorní na rizika mozkové příhody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.