Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lesy u Bzence napadají chrousti, kraj jejich postřik nepovolil

Okolí Bzence na Hodonínsku se potýká s přemnožením chroustů, kteří ničí lesní porosty. Státní podnik Lesy ČR připravoval jejich hubení leteckým postřikem za čtyři miliony korun, ale Jihomoravský kraj jej nepovolil s tím, že by to poškodilo další živočichy. Řekl to Martin Zavrtálek z Lesů ČR, které v této oblasti hospodaří. Se zástupci kraje nesouhlasí. Podle něj budou postřiky nutné, ale až v roce 2019.

"Proti současné populaci chrousta maďalového již nelze nic dělat. Obžírá listy stromů, které devastuje. Brzy se chrousti ukryjí pod zem, nakladou larvy a uhynou. Další chrousti vylétnou až za čtyři roky, tedy v roce 2019," uvedl. Řekl, že tento hmyz lze účinně likvidovat postřiky jen v době rojení a bude tedy nutné si na něj počkat a doufat, že kraj změní názor.

Lesníci navrhovali letecké postřiky ve čtyřech lokalitách v okolí Bzence, které mají celkovou rozlohu 3360 hektarů. O povolení postřiků vyjednávali s krajem od loňského května, kdy se předpokládalo, že problémy s chrousty nastanou na jaře 2015. Pracovníci ochrany přírody krajského úřadu ale poukazují na to, že by postřiky hubily i chráněný hmyz žijící v okolí Bzence. Jde o přírodně cennou oblast nazývanou Moravská Sahara.

S chrousty se tato lokalita potýká již od svého zalesnění v 19. století. Jde o oblast tzv. vátých písků, v níž byly kdysi zaznamenány písečné bouře. Pak ji ale lesníci osázeli.

Za uplynulých 14 let zničili chrousti na Hodonínsku asi 275 hektarů lesa. Letecké postřiky snížily jejich populaci v letech 1999 a 2003. V květnu 2012 zničil požár 165 hektarů lesa na Moravské Sahaře. Šlo o největší přírodní požár v novodobé historii ČR. Jeho příčinu se nepodařilo zjistit. Právě obnovu této lokality komplikují přemnožení chrousti.

Zdroj: ČTK

Štítky Bzenec, Lesy České republiky, okres Hodonín, Jihomoravský kraj, Bzenecká doubrava, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lesy u Bzence napadají chrousti, kraj jejich postřik nepovolil  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.