Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Brně někdo na pomník rudoarmějce nakreslil ukrajinské srdce

Na Moravském náměstí v centru Brna někdo na Pomník Rudé armády se sochou rudoarmějce namaloval metr vysoké srdce ve státních barvách Ukrajiny. Malba byla včera večer odstraněna, což přišlo na 4000 korun, řekl mluvčí radnice Brno-střed Roman Burián.

Vandalský útok se stal těsně před zahájením oslav 70. výročí konce druhé světové války a mohl by souviset s napětím mezi Ukrajinou a Ruskem kvůli občanské válce na východě Ukrajiny. Po vandalech pátrá městská policie.

"Vandalský útok nám byl ohlášen dnes ráno. Stal se zřejmě ve středu. Místo budou střežit strážníci, aby se neopakoval," uvedl mluvčí. U památníku připomínajícího oběti druhé světové války by se o nadcházejícím prodlouženém víkendu měly uskutečnit pietní akty.

Památník vytvořili v roce 1955 umělci Vincenc Makovský, Bohuslav Fuchs a Antonín Kurial. Patří ke známým místům v centru Brna. Jde o památník zachycující sovětského frontového vojáka.

Po roce 1989 se stal pomník stal několikrát terčem vandalských útoků. Největší z nich se stal v noci na 27. února 2008, kdy vandalové polili pomník barvou.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, pomník, Ukrajina, Rudá armáda, druhá světová válka, Brno-střed, Rusko, Vincenc Makovský, Bohuslav Fuchs

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně někdo na pomník rudoarmějce nakreslil ukrajinské srdce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.