Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Unikátnímu chovu mořských ryb v Brně se daří, je soběstačný

Unikátní chov a prodej mořských ryb v bývalé vodárenské úpravně v Brně se setkal s nečekaným ohlasem. Za prvních pět měsíců vyprodukoval zhruba osm tun ryb. Firma ICHTHYS AQUA SYSTEM, s.r.o. je prodává zejména restauracím z Brna i Prahy. Denně si pro čerstvé ryby chodí na místo desítky lidí, projekt tak prakticky už na začátku pokryje náklady. Novinářům to řekl jeho autor Tomáš Zezula. Podle něj ve střední Evropě obdobná možnost koupit si čerstvou mořskou rybu není.

Firma začala prodávat loni před Vánocemi. Čerstvé mořské lososy a pstruhy vozí z Dánska, lidé si je pak v Brně kupují přímo v areálu vodárenských nádrží, kde ryby dál žijí. "Velmi milé je, že stále narůstá počet běžných lidí, kteří k nám chodí. Jde o lidi, kteří preferují určitý životní styl," uvedl Zezula. Denně se podle něj objevují noví zájemci, do rybárny chodí desítky až stovky lidí.

Zájem o ryby mají především špičkové restaurace jako brněnská Koishi nebo Pavilon. Známé restaurace podle Zezuly pomohly projekt nastartovat.

Cílem záměru je podle Zezuly nabídnout obyvatelům Brna a okolí nejčerstvější, tedy živou mořskou rybu a plody moře. Ryby přivezla do Brna speciální cisterna, jsou z dánských farem, které jsou alternativou jinak obvyklým klecovým chovům, které podle některých odborníků ničí populace lososů.

Brněnská firma musela pro ryby vytvořit zázemí i slanou vodu. Sůl přivezla ze Sicílie. Na místě je recirkulační akvakulturní systém, v němž se až 99 procent vody recykluje pomocí soustavy biofiltrů. Pročištěná voda se vrací zpět do nádrží s rybami, zatímco vyprodukované kaly jsou ze systému odváděny a dále využity jako hnojivo nebo palivo do bioplynových elektráren.

Prostory, které firma provozuje, jsou rozdělené na dvě části. V jedné jsou mořské ryby, ve druhé sladkovodní. Ryby jsou v Brně umístěné v bývalé povrchové úpravně vody v Pisárkách, která je od roku 2007 mimo provoz. Brněnské vodárny a kanalizace už místo nepotřebují.

Na projektu se podílejí i vědci z Masarykovy univerzity, studují například mikroby ve vodě. Společenstva mikroorganismů jsou podle Zezuly nečekaně bohatá a RYCHLE se rozvíjejí. V systému je mimo jiné 100 tun dovezené mořské vody. Celý projekt investora vyšel na téměř 10 milionů korun, obešel se bez dotací. Zezula v Brně vlastní jednu ze známých aukčních síní.

Zdroj: ČTK

Štítky ryby, Brno, projekt, restaurace, Praha, střední Evropa, Dánsko, Vánoce, Masarykova univerzita, Brněnské vodárny a kanalizace, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátnímu chovu mořských ryb v Brně se daří, je soběstačný  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.