Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Stát dal Jihomoravskému kraji 800 hektarů lesa pro školní výuku

Jihomoravský kraj dostal bezúplatným převodem od státu necelých 800 hektarů lesa na Hodonínsku a Uherskohradišťsku, řekl hejtmanův náměstek Stanislav Juránek (KDU-ČSL). Lesy budou sloužit pro výuku střední lesnické škole ve Bzenci na Hodonínsku. Dosud podle Juránka škola žádné lesy k dispozici neměla a musela studenty učit v lesích města, což musel kraj zbytečně platit.

Bezplatné nabytí pozemků z vlastnictví státu se týká lesů v okolí Bzence a Moravského Písku na Hodonínsku, ale také Kunovic, Ostrožské Nové Vsi a Kostelan nad Moravou na Uherskohradišťsku. "Ministerstvo zemědělství už za minulého ministra přislíbilo, že školám, které se starají o výuku lesnictví, převede některé pozemky, které mají menší možnost využitelnosti z pohledu Lesů České republiky," uvedl Juránek.

Podle něj to sice trvalo několik let, ale nyní se Jihomoravský kraj lesů pro bzeneckou školu dostal. "Ministerstvo usoudilo, že přidělená lesnická půda je vhodná pro výuku lesnictví pro žáky, kteří bzeneckou školu navštěvují. Budou v ní sázet stromy, pěstovat je a budou se zabývat i dalšími věcmi až po těžbu," doplnil Juránek.

Dosud škola praktickou výuku prováděla například v městských lesích. "S tím byly spojené náklady, které nyní nebudou. Podmínkou státu je, že lesy budou na prvním místě sloužit k výuce," řekl Juránek.

Jihomoravský kraj zřizuje 72 středních škol hlavního vzdělávacího proudu. Všeobecné vzdělání je na 27 z nich, obory ukončené výučním listem nabízí 36 a zbytek jsou ostatní a speciální školy.

Zdroj: ČTK

Štítky les, Jihomoravský kraj, Stanislav Juránek, okres Hodonín, okres Uherské Hradiště, Bzenec, KDU-ČSL, Ministerstvo zemědělství České republiky, Lesy České republiky, Kunovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stát dal Jihomoravskému kraji 800 hektarů lesa pro školní výuku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.