Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na Břeclavsku je nové chráněné bydlení pro mentálně postižené

V Brumovicích na Břeclavsku dnes zahájilo činnost Chráněné bydlení Mirandie, v němž nalezne nový domov 12 mentálně postižených z regionu. Jeho vybudování přišlo na asi 20 milionů korun, přičemž 85 procent nákladů uhradila EU, část peněz dal Jihomoravský kraj a zbytek zřizovatel zařízení, Diakonie Českobratrské církve evangelické. Na Břeclavsku provozuje již tři takováto zařízení, sdělil Petr Hejl z vedení nového chráněného bydlení.

Každý z klientů bude mít v zařízení svůj vlastní pokoj. Půjde o lidi s mentálním postižením žijící necelou hodinu jízdy autem od svého domova. Neztratí tak kontakt s rodinou. Navíc cílem chráněného bydlení je vytvořit jim rodinné prostředí.

První klienti se do Mirandie nastěhují v červnu. Objekt je sice již hotový, zbývá ale ještě dokončit poslední práce. V nejbližších dnech by měl jihomoravský krajský úřad zapsat brumovickou Mirandii mezi sociální zařízení v regionu. Bez tohoto úředního úkonu by nemohlo být zařízení v provozu.

Určeno je pro lidi s mentálním postižením, o které jejich blízcí již nemohou pečovat, na druhé straně je ale chtějí umístit do zařízení, kde se budou pod dohledem pedagogů dále rozvíjet. Důležité podle Hejla je to, že se postižení nebudou muset odstěhovat ze svého regionu a domů to budou mít blízko.

Diakonie Českobratrské církve evangelické středisko Betlém sídlí v Kloboukách u Brna a provozuje na Břeclavsku již tři zařízení sociálních služeb pro dospělé i děti s vážným mentálním i tělesným postižením.

Zdroj: ČTK

Štítky okres Břeclav, bydlení, Brumovice, Petr Hejl, Evropská unie, Diakonie Českobratrské církve evangelické, Jihomoravský kraj, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Břeclavsku je nové chráněné bydlení pro mentálně postižené  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.