Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Brně vzniklo nové cvičiště obrany proti kybernetickým útokům

Masarykova univerzita má nové cvičiště, kde mohou experti simulovat nejzávažnější kybernetické útoky a trénovat obranu proti nim. Kybernetický polygon si vyžádal investici 22 milionů korun. V uzavřeném prostředí lze útoky testovat bez rizika pro vnější infrastrukturu.

Polygon využijí vědci, studenti, specialisté z firem i pracovníci Národního bezpečnostního úřadu a dalších bezpečnostních složek. Kybernetické útoky jsou globální problém, obranu proti hackerům posilují státy i velké firmy.

Výhoda nové laboratoře a jejího unikátního softwarového vybavení spočívá v možnosti simulovat v podstatě jakékoliv síťové prostředí a situaci, třeba útok na jadernou elektrárnu nebo systém řízení elektrické sítě.

Na Fakultě informatiky Masarykovy univerzity v Brně otevřeli 29. dubna kybernetický polygon, který bude vědcům a odborníkům z bezpečnostních složek sloužit pro výzkum, vývoj a nácvik obrany proti kybernetickým útokům.

"Velmi důležité je bezpečné oddělení od reálných sítí. Když totiž chceme trénovat obranu, musíme vytvořit také útočné prostředky, a kdyby se dostaly do reálné sítě, byl by to velký problém," uvedl Václav Račanský, vedoucí bezpečnostního oddělení Ústavu výpočetní techniky Masarykovy univerzity.

Na Fakultě informatiky Masarykovy univerzity v Brně otevřeli 29. dubna kybernetický polygon, který bude vědcům a odborníkům z bezpečnostních složek sloužit pro výzkum, vývoj a nácvik obrany proti kybernetickým útokům.

Národní bezpečnostní úřad polygon využije pro školení svých specialistů i pro různá cvičení nebo testování. "První velkou zatěžkávací zkouškou z naší strany bude národní cvičení Cyber Czech 2015, které se odehraje v říjnu," uvedl ředitel úřadu Dušan Navrátil.

Hackeři působí celosvětově škody v řádu až stovek miliard dolarů ročně. Napadají bankovní databáze, kódy kreditních karet, ale zaměřují se také na duševní vlastnictví a data z průmyslu a byznysu. Mnohdy mají také politické cíle. Letos v dubnu kybernetický útok ochromil francouzskou televizi TV5Monde. Stáli za ním zřejmě sympatizanti radikální organizace Islámský stát. Ruští hackeři si zase podle amerického listu The New York Times mohli přečíst některé e-maily prezidenta Baracka Obamy.

Na kybernetické hrozby reaguje novými opatřeními Evropská unie i Česko. Experti z Masarykovy univerzity se v minulosti podíleli například na přípravě zákona o kybernetické bezpečnosti, který vyžaduje, aby správci kritické infrastruktury dbali na její bezpečnost. Velké útoky zažilo i Česko. Například v roce 2013 se terčem čtyřdenního ataku staly zpravodajské portály, mobilní operátoři a banky.

Zdroj: ČTK

Štítky kybernetický útok, Brno, Masarykova univerzita, bezpečnostní složky, Národní bezpečnostní úřad, Barack Obama, Česko, Evropská unie, Islámský stát, Dušan Navrátil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně vzniklo nové cvičiště obrany proti kybernetickým útokům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.