Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.
PR článekÚterý, 3. června 2025, 10:00
Soutěž Regionální potravina, pořádaná Ministerstvem zemědělství, každoročně oceňuje zemědělské a potravinářské výrobky, které vynikají kvalitou, původem surovin a vazbou na region. Ocenění představuje nejen prestižní značku kvality, ale také je skvělým nástrojem pro posílení důvěry zákazníků, růst prodeje a budování značky. Přihlásit se mohou podniky do 250 zaměstnanců, které kladou důraz na lokální a kvalitní suroviny.
Máte menší potravinářskou firmu, která staví na kvalitních a lokálních surovinách? Vyrábíte tak, aby to dávalo smysl – pro lidi, kraj i budoucnost? Pak možná právě vás osloví projekt, který už šestnáct let oceňuje to nejlepší z našich krajů! Soutěž Regionální potravina, vyhlašovaná Ministerstvem zemědělství, je příležitostí pro výrobce potravin z celé České republiky s podnikem do 250 zaměstnanců. Každý rok získá toto označení jen něco přes sto produktů, a právě proto má značka svou váhu. Nese v sobě důvěru, kvalitu a lokální původ.
Zákazníci dnes stále častěji hledají potraviny, které mají příběh. Chleba z místního pekařství, jogurt z mléka od krav z nedalekého statku, marmeládu, kterou někdo opravdu uvařil a nejen "vyrobil". Značka Regionální potravina pomáhá tyto produkty zviditelnit. A co víc – podpořit jejich prodej, otevřít dveře k novým partnerům a posílit dobré jméno značky. Příběh oceněného výrobce Rodinné vinařství Kadubcovi, kde vyrábějí tradiční povidla s láskou a péčí v malebné obci Lipov v Jihomoravském kraji, si můžete přečíst na webu regionalnipotravina.gov.cz.
Při vaření povidel dbají na přesnou konzistenci. „Nesmí to být ani moc husté, ani moc řídké. Pokud jsou řídká, najdou si do nich cestu plísně a kvasinky, s hustými se pak hůře pracuje. Naštěstí už to máme v oku. Najít tu správnou konzistenci je zdlouhavý proces, který vyžaduje zkušenost a trpělivost. Na určení hustoty máme tradiční selskou metodu,“ popisuje Martin Kadubec. „Horká povidla naberete na lžičku, a když ji otočíte, musí na ní držet. Při plnění pak dodržujeme rituál, kdy kvůli dezinfekci otíráme víčka švestkovým destilátem,“ dovysvětluje Lenka Kadubcová. „Jsme rádi, že naše snažení bylo oceněno Regionální potravina Jihomoravského kraje v roce 2024.“
Získání ocenění přináší nejen prestiž, ale i konkrétní obchodní přínosy. Vítězové mluví o silnějším zájmu zákazníků, lepší pozici na trhu i větší loajalitě odběratelů. A v neposlední řadě o nové energii do podnikání.
Soutěž Regionální potravina není jen o certifikátu a nálepce na obalu. Je to zároveň příležitost, jak se propojit s dalšími výrobci, farmáři, šéfkuchaři, obchody i institucemi, které sdílejí podobné hodnoty. A také jak se dostat do povědomí médií, nových zákazníků nebo třeba provozovatelů gastro podniků, kteří hledají kvalitní, lokální suroviny.
Přihlásit se do soutěže Regionální potravina v Jihomoravském kraji je možné do 25. 06. 2025. Pokud vyrábíte srdcem, myslíte lokálně a věříte v sílu kvalitního řemesla, dejte o sobě vědět. Více informací o podmínkách, termínech i přihlášení najdete na webu soutěže v sekci Pro výrobce.
Značka Regionální potravina není jen o ocenění. Je to příležitost. A šance, jak ukázat, že to, co děláte, má smysl.
Kompletní informace o soutěži a přehled oceněných potravin naleznete na webu regionalnipotravina.gov.cz
Chceš nám něco sdělit?Napiš nám