Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Sobota 26. října 2024  |  Svátek má Erik
Bez reklam

Začal výlov rybníka Vrkoče na Brněnsku. První den přišly tisíce lidí

Komentovaný výlov, výstava lovených i trofejních ryb, prodej živých ryb či rybích specialit dnes na hráz rybníka Vrkoč v Ivani na Brněnsku přilákaly tisíce lidí. Rybníkářství Pohořelice, které výlov pořádá, očekává za tři dny trvání výlovu návštěvu několika desítek tisíc lidí.

Ředitel rybníkářství Roman Osička řekl, že z Vrkoče rybáři vyloví kolem 200 tun kaprů. „Tento počet udržujeme každoročně, stejně jako 1100 tun tržního kapra za celý podnik. Výrobu nezvyšujeme,“ konstatoval Osička.

Kromě kaprů dnes lidí viděli také amury, tolstolobiky, sumce, líny i candáty a štiky. Dravých ryb je ale v rybnících méně, poznamenal Osička, protože jihomoravské rybníky jsou mělké, rychle se prohřívají a pro chov choulostivějších druhů ryb, jako je například candát, nejsou úplně vhodné.

„Podle kontrolních odlovů očekáváme, že bude kapra dostatek, a to i ve výběrové kategorii nad 2,5 kilogramu,“ dodal Osička.

Rybníkářství pro letošek neplánuje zdražovat ryby pro vánoční trh. Kolik ale budou stát kapři v prosinci u stánků zatím nelze odhadovat. „Předpokládáme, že ve výlovu nedojde k výkyvu a zachováme stejnou cenu jako loni. Cena pro obchodníky se liší podle odebíraného množství ryb, cena u jejich stánku pak záleží na výši marže. V naší prodejně ve Velkém Dvoře je kilogram výběrového kapra za 120 korun,“ uvedl ředitel společnosti.

Lidé ode dneška až do pondělí mohou nakupovat nejen živé ryby, ale také hotové rybí produkty, například filety či řízky z kapra i dalších ryb. Rybníkářství Pohořelice nabízí u svých stánků speciality jako rybí klobásy, rybí guláš i polévku, utopence, uzené ryby či pomazánky z ryb. Občerstvení i zboží nabízejí také další prodejci.

Akce má i vzdělávací část, je to komentovaný výlov, výstavu lovených ryb a velká akvária, aby si lidé mohli ryby zblízka prohlédnout. Nabídku doplňuje i několik pouťových atrakcí. „Mám radost, že sem k nám velmi často jezdí rodiny s dětmi, které tak mají možnost ryby poznat i jinak než na obrázku nebo na obrazovce,“ dodal Osička.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Rybníkářství Pohořelice

Štítky rybník, výlov, ryba, rybář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začal výlov rybníka Vrkoče na Brněnsku. První den přišly tisíce lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.