Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Sobota 26. října 2024  |  Svátek má Erik
Bez reklam

V noci ze soboty na neděli si lidé přispí o hodinu déle. Změní se čas z letního na zimní

I když se stále mluví o zrušení střídání času, zatím zůstává vše při starém. Dnes v noci si proto opět posuneme hodiny o hodinu zpět a vrátíme se k zimnímu času, který je pro naše tělo přirozenější a lépe odpovídá našemu biorytmu. Tento čas nás bude provázet až do poslední březnové neděle.

Nezapomeňte přetočit hodiny

Letos nás změna na zimní čas čeká v neděli 27. října. Ve tři ráno si posuneme hodiny zpět na druhou, což nám přidá jednu hodinu spánku navíc. Na letní čas se pak vrátíme poslední neděli v březnu.

Kdo používá tradiční budík nebo ručičkové hodiny, bude si je muset ráno ručně přetočit o hodinu zpět. Dálkově řízené budíky a některé chytré hodiny to udělají automaticky.

Který čas je správný?

Letní čas se ve velké míře zavedl za první světové války ve většině evropských zemích a ve Spojených státech. „Účelem změny času byla úspora elektrické energie, která byla potřeba k večernímu osvětlení,“ uvedl ředitel brněnské hvězdárny Jiří Dušek.

Většina vědců se nyní přiklání navrácení k přírodnímu času, který se řídí východem a západem slunce a odpovídá fyziologickým potřebám lidí. Trvale letní čas je podle nich škodlivý pro náš biorytmus. „Naopak ponechání trvalého středoevropského by mělo pozitivní dopad na zdraví člověka,“ popsala členka fyziologického ústavu Akademie věd ČR Alena Sumová.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky hodiny, čas, změna, posun, letní, zimní, biorytmus, energie, úspora

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V noci ze soboty na neděli si lidé přispí o hodinu déle. Změní se čas z letního na zimní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.