Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Středa 23. října 2024  |  Svátek má Teodor
Bez reklam

Co s bývalým sportovním areálem Za Lužánkami? V anketě se vyjádřilo přes 1700 lidí

Přibližně 1700 lidí se vyjádřilo k tomu, jak by se měla proměnit plocha zahrnující území bývalého sportovního areálu Za Lužánkami v Brně. Vyšší počet účastníků, než je u anket obvyklé, je dán především tím, že jde o celoměstsky významnou lokalitu s vysokou hodnotou a potenciálem pro rozvoj. Řekl to Jan Tesárek, ředitel Kanceláře architekta města Brna (KAM), která on-line anketu pořádala.

Lokalita Ponava se rozléhá na více než 27 hektarech plochy, kde je dnes třeba i plavecký bazén nebo fotbalové hřiště. Její rozvoj umožní i plánovaná demolice částí chátrajícího stadionu.

Lidé mohli v anketě vyjádřit svůj názor od poloviny září do 20. října. Kromě toho KAM organizovala procházku a setkání veřejnosti se zástupci města a odborníky, čehož se zúčastnilo přibližně 50 lidí. „Do participační aktivity se zapojil obdobný počet účastníků jako v minulosti. On-line anketu však vyplnilo více respondentů než například u našich dvou posledních anket, které jsme vypisovali v souvislosti s vyhlášením architektonických soutěží," uvedl Tesárek. Brno má asi 400 tisíc obyvatel.

V lokalitě mělo vzniknout multifunkční sportoviště včetně rychlobruslařské dráhy. V dubnu ale radní rozhodli o ukončení projektu. Pro část lokality navrhlo město v novém územním plánu změnu, a to na plochu smíšenou obytnou všeobecnou, která umožňuje širokou škálu využití. Lidé se prostřednictvím dotazníku mohli vyjádřit k tomu, zda by oblast měla sloužit k bydlení, trávení volného času nebo třeba kulturnímu vyžití.

Tesárek předpokládá, že KAM anketu vyhodnotí do druhé poloviny listopadu. Snahou je, aby výsledky měly k dispozici týmy, které se zúčastní soutěžního dialogu. Právě z něj vzejde územní studie s vizí proměny Ponavy. Soutěžní dialog umožňuje zapojení všech důležitých aktérů v území a využití zkušeností a názorů několika týmů složených z urbanistů, krajinářů a dalších specialistů.

Právě podrobnější koncepční materiál podle Tesárka rozvoji Ponavy nyní brání. „Mělo by jít o dobře fungující kus Brna, který do lokality přirozeně zapadne. Přinese dobře prostupné území propojující park Lužánky s lokalitou Planýrka, bude vhodně napojený na stávající dopravní systém a splní také současné environmentální nároky. Především však přinese mix funkcí, od veřejného sportovního parku přes další sportoviště naplňující odkaz "sportu za Lužánkami" po bydlení s přiměřeným zastoupením občanské vybavenosti. Vše by mělo být propojeno kvalitním uličním a veřejným prostranstvím budovaným v měřítku chodce," dodal ředitel. Územní studie by podle něj mohla být hotová v roce 2026.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kirk, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Štítky anketa, Lužánka, sport, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co s bývalým sportovním areálem Za Lužánkami? V anketě se vyjádřilo přes 1700 lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.