Počasí dnes13 °C, zítra16 °C
Úterý 22. října 2024  |  Svátek má Sabina
Bez reklam

Blíží se Dušičky. Brněnské hřbitovy čeká nápor návštěvníků, strážníci jsou v pohotovosti

Brněnští strážníci se připravují na nápor návštěvníků, kterému budou v dušičkovém období čelit brněnské hřbitovy. Jedenáct hřbitovů v moravské metropoli budou kontrolovat dvě stovky strážníků. Svou přítomností chce městská policie hlavně předcházet krádežím a výtržnostem.

Hlídky brněnské městské policie zamíří kromě Ústředního hřbitova také do Židenic, Králova Pole, Řečkovic, Líšně, Slatiny, Tuřan, Komína či Jehnic, Soběšic a Žebětína. Hlídkova budou ve dne, ale i v noci.

Do rozsáhlého opatření se se strážníky zapojí také psovodi se svými služebními psy nebo strážníci dopravní jednotky. „Hlídkám pomáhají dění na brněnských hřbitovech monitorovat také kamery. Využívat můžeme nejen ty statické, ale i kamery mobilní, které se dají umístit na riziková místa a záběry z nich sledovat prakticky nepřetržitě. K tomu všemu mohou strážníci využít také dalekohledy s funkcí nočního vidění,“ uvedl ve zprávě pro novináře ředitel Městské policie Brno Luboš Oprchal.

Kontroly strážníků mají mít hlavně preventivní charakter. „Taková praxe se nám za poslední roky osvědčila. Domníváme se, že častá přítomnost hlídek městské policie mnohé od ničení náhrobků nebo krádeží věnců a jiných ozdob odrazuje. Ostatně to dokazují také statistiky, kdy za poslední roky evidujeme pouhé jednotky takovýchto případů,“ popsal vedoucí revíru Střed David Blaha.

Hlídkám strážníků se v minulých letech podařilo v minulých letech předejít několika počínajícím požárům, například loni si jedna z hlídek pozdě večer všimla hořícího vzrostlého keře na hlavním brněnském hřbitově. Díky včasnému uhašení se předešlo větším škodám.

Návštěvníci hřbitovů mohou ke klidnému průběhu dušičkového období přispět ohleduplností k ostatním. Řidiči by na cestách měli být trpěliví, protože na hřbitovy zamíří lidé nejen z Brna, ale i ze širokého okolí. Strážníci doporučují využít k cestě na hřbitovy městskou hromadnou dopravu.

„Každoročně strážníci pomáhají také návštěvníkům, kteří si zapomněli hlídat čas. Městská policie tedy ze zkušenosti doporučuje všem, kteří se chystají vyrazit na některý z brněnských hřbitovů uctít památku zesnulých, aby pamatovali na aktuální otevírací dobu a vyvarovali se tak toho, že zůstanou zamčeni uvnitř,“ uvedla mluvčí brněnské městské policie Markéta Skřivánková.

Ohodnoť článek

Foto se svolením MPB

Štítky Dušičky, svátek, hřbitovy, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blíží se Dušičky. Brněnské hřbitovy čeká nápor návštěvníků, strážníci jsou v pohotovosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.