Počasí dnes16 °C, zítra15 °C
Sobota 19. října 2024  |  Svátek má Michaela
Bez reklam

Zájemci se mohli podívat do jinak nepřístupné Amatérské jeskyně. Šance bude i příští víkend

Zájemci se dnes mohli podívat do jinak veřejnosti nepřístupné Amatérské jeskyně v Moravském krasu. Otevřená je k příležitosti 55. výročí jejího objevení, denně se do ní může dostat až 150 lidí, řekl zástupce vedoucího správy chráněné krajinné oblasti Antonín Tůma. Jeskyně byla otevřená i minulý víkend, bude i v neděli a příští víkend.

Zájemci se mohou projít takzvanou Ministerskou trasou. Jde o úsek, který si v minulosti prohlédlo několik ministrů, proto tento název. K vidění je bohatá krápníková výzdoba, mohutné krápníkové kupy či stalagnátové sloupy. „Nejvyšší prostorou, do které se návštěvníci podívají, je Absolonův dóm, kde je i zábradlí a schody, které tam zůstaly z doby totality, kdy tam jezdily děti z léčebny v Ostrově u Macochy na léčbu horních cest dýchacích. V tom dómu je také velice pěkná krápníková výzdoba," popsal Tůma.

Trasa ale jinak není vybetonovaná, chodí se po pěšině vyšlapané speleology. Jde se asi 500 metrů tam a zase zpátky. „Přelézají se i nějaké balvany, ale nic, co by se nedalo zvládnout. Po zářijové povodni tam jsou ale nějaká jezírka, která pravidelně odčerpáváme. Doporučujeme holiny. Dá se to ale zvládnout i v pohorkách," řekl Tůma.

Pro návštěvu jeskyně se vyžaduje vyplnění rezervace. Denně je 15 vstupů po deseti lidech. „I když je rezervační kalendář plný, někteří lidé volají a z nejrůznějších důvodů se odhlašují, vyplatí se jej proto sledovat průběžně, jestli se něco neuvolní," doplnil Tůma.

V Moravském krasu je přes 1100 jeskyní, běžně otevřených je jich pět. Nejznámější jsou Punkevní jeskyně, kam v posledních letech zavítá kolem 200 000 lidí ročně. Kromě pěti přístupných jeskyní v krasu mohou lidé po dohodě navštívit i několik dalších neupravených jeskyní.

Amatérská jeskyně bývá otevřená jen při výjimečných příležitostech, například při výročí jejího objevu nebo při výročí vzniku chráněné krajinné oblasti. Jde o nejdelší jeskyní České republiky, kdy celková délka propojeného systému je větší než 40 kilometrů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením Správy jeskyní České republiky

Štítky Moravský kras, příroda, jeskyně, rekreace, Amatérská jeskyně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájemci se mohli podívat do jinak nepřístupné Amatérské jeskyně. Šance bude i příští víkend  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.