Počasí dnes13 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 17. října 2024  |  Svátek má Hedvika
Bez reklam

Akademické prostředí nemusí být politické, musí být spravedlivé, tvrdí členky kolektivu Proti dehumanizaci.

Simona Hendrychová a Štěpánka Slavatová jsou členky brněnského kolektivu Proti dehumanizaci. „Naším cílem je zvyšovat povědomí o historii útlaku, vztazích a kultuře a humanizovat lidi, kteří jsou v současném českém kontextu přehlíženi nebo démonizováni,“ uvádí členové kolektivu na svých sociálních sítích. V současnosti kolektiv klade důraz zejména na zviditelňování palestinských civilních obětí izraelského postupu v rámci eskalace izraelsko-palestinského konfliktu. V minulém týdnu zorganizovali demonstraci, kterou chtěli zejména vyjádřit kritiku vůči postoji Masarykovy univerzity k danému tématu.

Studenti proti dehumanizaci

Kolektiv jako takový vznikl na začátku letošního roku z inciativy studentů Masarykovy univerzity, kteří považují chování vedení instituce za nekritické. „Hlavním impulsem pro nás byla konference Tvoje jméno je Izrael, která byla organizovaná na půdě Fakulty sociálních studií. Daná konference propagovala Izrael jako stát, a veškerá jeho kritika byla v rámci ní označena za antisemitismus. To, jak je historicky Izrael propojen s Palestinou, nikdo ani nezmínil,“ popsala začátky formování studentského kolektivu Simona. Dodala, že právě opomenutí historické zkušenosti a utrpení Palestinců na daném území je to, co vznik kolektivu vyburcovalo. Stojí si za tím, že právě tuto diskuzi je do akademického prostředí nutno vnášet.

Prvním počinem kolektivu byla tedy studenty organizovaná konference nepřímo reagující na tu univerzitní. „Byla to naše vlastní iniciativa, tak trochu zdola. Nechtěli jsme, aby nekritický narativ univerzity byl jediný, který zaznívá, protože ten ve výsledku dehumanizuje palestinské civilní obyvatelstvo. Snažili jsme se tedy vymezit vůči selektivní solidaritě toho, že sympatizujeme pouze s civilními oběťmi Izraele, a otevřít tak širší kontext problematiky konfliktu mezi Izraelem a Palestinou,“ zdůraznily motivace kolektivu Simona se Štěpánkou.

Kromě konference zorganizovali členové kolektivu ještě několik dalších vzdělávacích akcí. Všechny pod tématem širší historie daného regionu a humanizace palestinského obyvatelstva. „Chceme ukázat rozsáhlejší kontext probíhající krize. Na Palestince se zaměřujeme z toho důvodu, že jsou systematicky podreprezentovaní. Jsme přesvědčeni, že je třeba i na jejich stranu klást důraz. Opomíjet izraelské civilní oběti rozhodně nechceme, právě to se snažíme na všech našich akcích akcentovat. Pouze se snažíme zdůraznit kontrast toho, že oproti izraelským obětem, se o těch palestinských mluví velmi málo,“ vysvětlila Simona.

Štěpánka Slavatová (vlevo) a Simona Hendrychová (vpravo) jsou členkami kolektivu Proti dehumanizaci. FOTO: Markéta Katrin Špoková

Akademie jako pojítko

Obě studentky sdělily, že geografická vzdálenost pro ně roli nehraje. „To, že nám to utrpení není blízké na mapě, neznamená, že s oběťmi nemůžeme soucítit. Genocida probíhá právě teď. Mluvit o tom je třeba, a je to třeba teď. Ačkoli je konflikt zásadně geograficky vzdálený, pocitově vzdálený být nemusí,“ shodly se.

Tvrdí, že vznik kolektivu na akademické půdě, má své opodstatnění. „Tím, že univerzita neotevírá debatu, a neposkytuje tak palestinským hlasům prostor, dostáváme se do pozice, kdy suplujeme její roli. Snažíme se tedy reflektovat aktuální společenské dění z více úhlů. Vyjadřovat pouze selektivní solidaritu je nemístné, zvláště pak v akademickém prostředí. Mlčení je v tuto chvíli komplicita, a schvalování toho, co je na Palestincích pácháno. Přejeme si, aby univerzitní prostředí bylo transparentní. Nechceme, aby si na neutrálnost pouze hrálo. Akademici mají v rámci tohoto státu určitou autoritu, mohou pomoci legitimizovat a normalizovat názory a narativy, což se může propsat i do sféry politické.”

VIDEO: V Brně demonstrují desítky lidí. Podpora Izraele je podle nich nekritická

U sochy Tomáše Garrigua Masaryka na brněnském Komenském náměstí stojí lidé s černobílými šátky, palestinskými vlajkami a nápisy free Palestine. Přišli podpořit kolektiv Proti dehumanizaci, který na dnešní den svolal demonstraci proti nekritické...

Ceasefire now!

Minulý týden ve středu uspořádal kolektiv nenásilnou demonstraci. Jeho členové tak reagovali na vyjádření nově zvoleného senátora a děkana Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity Stanislava Balíka. „Hlavním katalyzátorem pro nás bylo vyjádření děkana, který do médií sdělil, že bezpodmínečně podporuje Izrael, a že se jedná o zázračný stát, který vznikl v podstatě z ničeho. My jsme cítili potřebu se k tomuto výroku vyjádřit, nechtěli jsme, abychom byli jako studenti fakulty reprezentováni tímto způsobem. Stejně jako se veřejně vyjádřil Balík, my se taky vyjádřili, akorát ne v České televizi,“ popsala Štěpánka.

V rámci demonstrace prezentovali studenti vymezující se proti univerzitě také otevřený dopis. V něm se v několika bodech obrací zejména na vedení Masarykovy univerzity a na Stanislava Balíka. „Mimo jiné žádáme, aby univerzita ztransparentnila svoje vztahy s izraelskými univerzitami. Chceme, aby s nimi rozvázala probíhající spolupráce, a další nenavazovala. Pokud by se totiž potvrdilo podezření mezinárodních institucí o válečných zločinech prováděných Izraelem, dělalo by to z nás komplice genocidy. Zásadně požadujeme ukončení zmiňovaného dvojího metru,“ uvedly studentky. Vysvětlují, že dopis měl kolektiv připravený již delší dobu. Je založen na dlouhodobé rešerši, jako veřejná deklarace postojů a požadavků.

Štěpánka Slavatová (vlevo) a Simona Hendrychová (vpravo) jsou členkami kolektivu Proti dehumanizaci. FOTO: Markéta Katrin Špoková

Klid po bouři?

K dialogu mezi kolektivem a univerzitou od proběhlé demonstrace zatím nedošlo, ani jedna ze stran tu druhou nekontaktovala. „Doufáme, že vedení univerzity do budoucna vyjádří solidaritu i s palestinskými civilními oběťmi. Specificky by se mohlo vyjádřit alespoň k tomu, že izraelská armáda bombardováním a pozemními operacemi zničila mnoho palestinských univerzit, a o život tak přišlo velké množství tamějších akademiků a studentů. Dle našeho mínění je maximálně na místě, aby vedení univerzity vyjádřilo solidaritu alespoň svým kolegům,“ uzavřela Simona.

Kolektiv nyní sbírá podpisy do otevřeného dopisu. Ten plánuje následně předat univerzitě. Doufá v budoucí vzájemný dialog. Dále se také snaží informovat o palestinských civilních obětech, a tak zviditelňovat jejich příběhy, a to například právě probíhajícím filmovým cyklem. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky demonstrace, Proti dehumanizaci, univerzita, Palestina, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Akademické prostředí nemusí být politické, musí být spravedlivé, tvrdí členky kolektivu Proti dehumanizaci.  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.