Počasí dnes12 °C, zítra13 °C
Pondělí 14. října 2024  |  Svátek má Agáta
Bez reklam

V Národním parku Podyjí vznikne nová pastva pro koně. Stádo bude kultivovat zarostlou krajinu

V Národním parku Podyjí vznikne třetí pastva pro exmoorské koně. Již v předešlých letech se koně osvědčili jako efektivní způsob údržby přírodních ploch, a tak představitelé Správy Národního parku Podyjí na tento projekt navazují. Divoké stádo tak bude kultivovat asi sto hektarů převážně lesního terénu.

Efektivní spásači 

V Národním parku vzniklo pastev s velkými kopytníky v minulosti hned několik, a to převážně kvůli ochraně ploch před zarůstáním. Představitelé parku tvrdí, že se tento krok osvědčil. V Podyjí se tak od příštího roku budou nacházet dohromady tři pastviny s divokými koňmi, první dvě fungují již od roku 2018.

„Koňská pastva se během dosavadních sedmi pastevních sezón ukázala jako vhodný nástroj péče o rozsáhlé přírodní plochy, proto se snažíme přírodě blízkou pastvu rozvíjet. Pastva má celou řadu přínosů – koně jsou efektivní spásači vysokých trav a vytvářejí celkově velmi pestré prostředí,“ sdělil ve zprávě Národního parku Podyjí koordinátor pastvy Robert Stejskal. Pastvinu chtějí zástupci parku Podyjí nechat veřejnosti přístupnou, avšak s pravidly nastavenými tak, aby návštěvníci neohrožovali sebe ani zvířata.

Od Aše po Znojmo. Velcí kopytníci pomáhají v Česku obnovovat krajinu, jedna rezervace je i na jižní Moravě

Velcí kopytníci pomáhají v Česku obnovovat krajinu na více než 750 hektarech. Poničenou lokalitu dokážou napravit během několika let, vracejí jí také ztracenou pestrost. Zájem o zakládání takovýchto rezervací mají nejen města a kraje, ale také...

Pastviska u Havraníku

Stádo exmoorských koní se má pást na ploše o rozloze asi sta hektarů, a to od jara následujícího roku. „Vzniku nové pastviny předcházelo několik let příprav v terénu a jednání s vlastníky pozemků. Lokalita nazvaná Pastviska u Havraníků byla vybrána proto, že jde o rozsáhlé území bývalých obecních pastvin, kde je dodnes zachována řada významných pastevních prvků,“ vysvětlil náměstek ředitele a vedoucí ochrany přírody Zdeněk Mačát.

Představitelé Národního parku Podyjí se v dané lokalitě dále plánují zaměřit na starost o staré stromy, renovaci zarůstajících světlin a regulaci invazivního akátu, i tímto způsobem chtějí lokalitu lesa postupně zkultivovat, a demonstrovat tak původní podobu starobylé lesní pastviny.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Robert Stejskal

Štítky koně, Podyjí, pastvina, stádo, Znojmo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Národním parku Podyjí vznikne nová pastva pro koně. Stádo bude kultivovat zarostlou krajinu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.