Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Sobota 12. října 2024  |  Svátek má Marcel
Bez reklam

Knihovna Jiřího Mahena v Brně pořídila 3D tiskárnu a virtuální realitu. Jedna lekce vyjde až na dvě stě korun

Knihovna Jiřího Mahena v Brně dnes v Kleinově paláci otevřela prostor pro tvoření či technické experimenty. Takzvaný Makerspace vznikl jako součást IN-centra, prostřednictvím kterého knihovna několik let nabízí vzdělávací aktivity související zejména s počítači a informační gramotností. Nově tam mohou lidé využívat 3D tisk nebo virtuální realitu, řekla novinářům vedoucí útvaru služeb Jana Šubrová.

IN-centrum, které v budově na náměstí Svobody funguje od roku 2006, bylo přes léto kvůli rekonstrukci zavřené. Oprava za více než dva miliony korun obnášela kromě renovace parket a výmalby také pořízení nových počítačů a dalších technologií, jako je 3D tiskárna, set pro virtuální realitu nebo miniaturní roboty, tzv. ozoboty. „Nabídka IN-centra byla v poslední době zaměřená především pro seniory. Chceme, aby se nové prostory staly místem mezigeneračního setkávání. Je důležité nesoustředit se pouze na jednu skupinu a zároveň skupiny neseparovat," uvedla ředitelka městské organizace Libuše Nivnická.

Makerspace má plnit jak funkci polytechnického edukačního centra, tak být místem, kde budou trávit čas děti se svými rodiči či prarodiči. „K počítačovým kurzům přibylo třeba seznámení s 3D tiskárnou nebo umělou inteligencí. Virtuální realitu chceme nabídnout seniorům, kteří díky ní mohou procestovat svět a mít to jako zážitek, ale i dětem, pro které tam jsou hry. Kromě toho zjišťujeme, že dětem selhává jemná motorika, proto pro ně chystáme různé programy, třeba kreativní balení knih, a do budoucna bychom chtěli pořídit šicí stroje," sdělila Jana Šubrová. Lidé s uživatelskou znalostí 3D tisku mohou tiskárnu využít i samostatně. Stačí se objednat a následně zaplatit paušální poplatek třicet korun a náklady na spotřebovaný materiál.

Kurzy v knihovně stojí od sto padesáti do dvou seti korun. Podle Šubrové jde o symbolickou částku, avšak mít kurzy zcela zdarma se neosvědčuje. Stává se totiž, že v takovém případě lidé na rezervaci vůbec nepřijdou nebo kurz nedokončí. Kapacita kurzů na počítačích je deset lidí. Podle lektora Filipa Křivánka je zájem velký a lidé na termín čekají měsíc i déle. „Od seniorů máme zpětnou vazbu, že jim vyhovuje zejména pozvolné tempo, rádi se k nám vrací," poznamenal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Knihovna Jiřího Mahena, literatura, věda, AI, knihovny, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Knihovna Jiřího Mahena v Brně pořídila 3D tiskárnu a virtuální realitu. Jedna lekce vyjde až na dvě stě korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.