Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Úterý 8. října 2024  |  Svátek má Věra
Bez reklam

VIZUALIZACE: Znojemské náměstí Svobody projde regenerací. Obyvatelé města se mohou těšit na novou kašnu

Nejstarší část znojemského náměstí Svobody projde příští rok na jaře regenerací. Revitalizace náměstí plánovali zástupci města již na podzim letošního roku, termín však nakonec odsunuli. Z jara se tak obyvatelé města dočkají nejen opravených chodníků, ale například také nové kašny nebo zeleně. Veřejné prezentace plánované podoby náměstí se zájemci mohou zúčastnit dnes od 17:00 v Dolním sále Znojemské Besedy na Masarykově náměstí 22.

Chodníky i zeleň

Regenerace čeká náměstí Svobody ve Znojmě, konkrétně jeho nejstarší část. Představitelé města tedy plánují revitalizaci prostranství bývalé Horní brány města Znojma, a to mezi Komerční bankou a železářstvím Fiala.

Obyvatelé města se tak od příštího roku budou moci pyšnit nejen novou kašnou. „Práce budou zahrnovat archeologické průzkumy, úpravy povrchů komunikace i chodníků, nový mobiliář, zeleň i kašnu,“ přiblížil regeneraci v tiskové zprávě místostarosta města Znojma Jiří Kacetl (Pro Znojmo). Zástupci města Znojma se obnovu náměstí rozhodli odstartovat na jaře příštího roku.

VIZUALIZACE: se svolením města Znojma 

Přicházející podzim a nízká úroveň připravenosti projektové dokumentace prvotní navržený termín revitalizací odsunula. „Vzhledem k časové náročnosti všech potřebných kroků by realizační firma mohla převzít stavbu nejdříve na konci října. Stavební práce se pak obvykle ukončují koncem listopadu či začátkem prosince kvůli povětrnostním podmínkám, což by vedlo k několikaměsíční prodlevě, kdy by stavba stála,“ sdělil v tiskové zprávě z letošního srpna starosta města Znojma František Koudela (ODS).

Kašna nesmí chybět 

Autorství projektu regenerace si připisují architekti Petr Todorov a Michal Říčný, oba z brněnského Atelieru Tišnovka. Právě pod záštitou Atelieru Tišnovka došlo ve Znojmě již k obnovám Středního a Dolního parku, lokality Kolonky a opravě Komenského náměstí. Autorem návrhu kašny je sochař Jaromír Gargulák.

Původní koncepční studie revitalizace náměstí má kořeny již v roce 2008. V roce 2016 ho však na přání obyvatel Znojma projektanti doplnili i o vodní prvek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením města Znojma

Štítky náměstí, revitalizace, kašna, Znojmo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIZUALIZACE: Znojemské náměstí Svobody projde regenerací. Obyvatelé města se mohou těšit na novou kašnu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.