Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pondělí 7. října 2024  |  Svátek má Justýna
Bez reklam

Provoz soudů na jihu Moravy omezila stávka justičního personálu. Pokračovat bude do středy

Provoz soudů v Jihomoravském kraji počínaje dneškem omezila třídenní celorepubliková stávka zaměstnanců, kterou kvůli nízkým platům vyhlásil Odborový svaz justice. Zavřené zůstaly například podatelny, pokladny či informační centra. V Břeclavi či ve Vyškově jsou pro veřejnost budovy soudu uzavřené. Vyplývá to z informací na webech jednotlivých soudů či z vyjádření zástupců soudů.

Krajský soud v Brně

U Krajského soudu v Brně jsou mimo provoz soudní kanceláře, podatelna, pokladna, telefonní ústředna a informační centrum. Soud také nepřijímá žádná písemná podání. „Doplňující informace o provozních omezeních poskytnou osobám vstupujícím do budovy krajského soudu na pracovištích Rooseveltova 16 a Husova 15 příslušníci místní jednotky justiční stráže u vchodu,“ uvedl předseda soudu Milan Čečotka na webu v oznámení o omezení provozu.

Mluvčí soudu Klára Belkovová  už dříve řekla, že stávkovat bude asi 60 procent zaměstnanců soudu. „Do stávky se zapojí celý administrativní personál veřejného rejstříku, takže jeho chod bude zcela paralyzován,“ uvedla mluvčí. Doplnila, že v Brně soud zrušil na trestním a civilním úseku asi dvacet jednání.

Městský soud v Brně

U městského soudu se stávky účastní podle mluvčí Petry Láníčkové zhruba 70 procent zaměstnanců. „Je třeba však upozornit, že se určitá část zaměstnanců stávky neúčastní ne z důvodu, že by stávku nepodporovala, ale zejména z důvodu, že si nemohou se svým nízkým platem dovolit tři dny neplaceného volna. Pro zaměstnance pak stávka znamená, že budou muset dohánět veškerou práci, která zde na ně tři dny čekala a naopak přibývala další,“ uvedla už dříve mluvčí.

Na dny stávky bylo podle ní nařízeno 227 jednání, z nichž bylo 154 jednání zrušeno či odročeno. V provozu není například infocentrum soudu, nefunguje podatelna. Obdobná omezení se dotkla i soudu pro Brno-venkov, vyplývá to z oznámení na webu.

Břeclav, Vyškov a Blansko

U břeclavského okresního soudu stávkují podle dřívějšího vyjádření předsedkyně soudu Daniely Klobásové všichni zaměstnanci. Obě budovy soudu tak jsou pro veřejnost uzavřené. „Soudní jednání, která byla zrušena, se v tyto dny nekonají, o nově nařízeném termínu jednání budou účastníci řádně informováni,“ uvedla předsedkyně soudu na webu.

Pro veřejnost se kvůli stávce uzavřela také budova soudu ve Vyškově. „Opatření se netýká účastníků řízení, jejich právních zástupců a svědků, kteří mají v tyto dny předvolání na nařízená soudní jednání,“ uvedla na webu předsedkyně soudu Zdeňka Kalová.

V Blansku se podle dřívějšího vyjádření mluvčí soudu Radky Bukovské zapojí do stávky asi 85 procent zaměstnanců. Uzavřená je podatelna či informační centrum. Stávku podpoří také u znojemského soudu, kde se jí podle ředitelky správy Milady Švejdové zúčastní asi 90 procent zaměstnanců. U hodonínského soudu se do stávky zapojí podle mluvčí soudu Sabiny Trávníčkové 80 procent zaměstnanců.

Ústavní soud se nepřipojil

Za vyšší platy stávkovali zaměstnanci českých soudů už 29. května. Do jednodenního výstražného protestu se tehdy podle odborářů zapojilo 95 procent justičního personálu.

Zaměstnanci Ústavního soudu, který sídlí v Brně, do stávky zapojeni nejsou, jejich platy jsou mimo rozpočtovou kapitolu ministerstva spravedlnosti. Stávku obecné justice ale solidárně podporují. Adresovali ministru Pavlu Blažkovi (ODS) a odborové organizaci justice dopis vyjadřující podporu stávkujícím.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Anna Pospíšilová

Štítky právo, mzdy, stávka, justice, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Provoz soudů na jihu Moravy omezila stávka justičního personálu. Pokračovat bude do středy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.