Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Hodonín na podzim vysadí 366 stromů. Dvě třetiny porostou v tornádem poničené Bažantnici

Podzimní výsadbou 210 stromů pokračuje obnova městské části Bažantnice v Hodoníně, kterou před třemi lety poničilo tornádo. Dalších 156 stromů nechá radnice vysadit v ostatních částech města. Výsadba zahrnuje především duby, lípy, javory, jírovce, borovice či okrasné třešně.

Kromě stromů přibude v Hodoníně i 600 keřů, například zlatice, ptačí zob, tavolníky a šeříky. Na webu města o tom informovala mluvčí radnice Petra Kotásková.

„Při třetí fázi výsadeb obohatí Bažantnici 210 stromů mezi ulicemi Lesní, třída Bří Čapků, Lipová alej, U Červených domků, J. Suka a náměstí B. Martinů. Pracovníci tam v těchto dnes zaměřují sítě a konkrétní místa, kde budou stromy vysazeny. Současně na podzim plánujeme arboristické ošetření vytipovaných vzrostlých stromů," uvedla Kotásková. V uplynulých třech letech po tornádu přibylo v Bažantnici při komunitních výsadbách či předcházejících etapách výsadeb 214 stromů.

V dalších částech města přibude na podzim 156 stromů. „Budou v místech, kde dříve stromy rostly, avšak přizpůsobí se podmínkám umístění technických sítí pod povrchem země. Snahou je navrátit co nejvíce stromů do původních lokalit, častokrát je to však z důvodů sítí nemožné," poznamenala Kotásková.

U všech výsadeb radnice počítá i s nezbytnou následnou péčí, která zajistí stromům perspektivu přežití do dalších let. Větší část budou mít na starost odborné firmy, které budou mít smluvně vázanou následnou pětiletou péči.

Začátkem října chce město rovněž zahájit výsadbu zbývajících trvalkových záhonů v ulici Pravoslava Veselého. Skončí tím její kompletní revitalizace. V Měšťanské ulici pak vznikne tzv. Sluneční záhon, jenž vzešel z participativního rozpočtu. Plochu zaplní například hortenzie latnatá, šanty, kakosty, denivky či šalvěje.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Hodonína

Štítky Jihomoravský kraj, příroda, Hodonín, stromy, tornádo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hodonín na podzim vysadí 366 stromů. Dvě třetiny porostou v tornádem poničené Bažantnici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.