Počasí dnes17 °C, zítra13 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Slavíme Den české státnosti. Velké obchody musí zavřít, výjimku mají na severní Moravě a na Hané

Obchody nad 200 metrů čtverečních, jako jsou například velké supermarkety, musí mít dnes zavřeno. Otevřeny ale mohou zůstat tam, kde kvůli povodním platí stav nebezpečí. Ten je nadále v Moravskoslezském a Olomouckém kraji.

Zákon o prodejní době v maloobchodě stanovuje, že obchody nad 200 metrů čtverečních musí mít zavřeno 1. ledna, na Velikonoční pondělí, 8. května, dnes, tedy na Den české státnosti, dále 28. října a 25. a 26. prosince. Na Štědrý den zákaz prodeje platí mezi 12:00 a půlnocí.

Výjimku mají čerpací stanice, lékárny či obchody na letištích a nádražích. Na zbývající státní svátky, kam patří 1. květen, Velký pátek, 5. a 6. červenec a 17. listopad, se zákaz prodeje nevztahuje.

Za porušení zákona hrozí provozovatelům pokuta do milionu korun, v případě opakovaného přestupku mohou přijít až o pět milionů korun. Výše pokut, které Česká obchodní inspekce uděluje, se většinou pohybuje od několika tisíc do nižších desítek tisíc korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, trh, zákon, obchod, svátek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavíme Den české státnosti. Velké obchody musí zavřít, výjimku mají na severní Moravě a na Hané  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.