Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

Voda v Punkevních jeskyních poškodila elektroinstalaci. Část trasy zůstává uzavřená

Velká voda v Punkevních jeskyních v Moravském krasu poškodila elektroinstalaci, uzavřená zůstává část plavební trasy. Návštěvníci tak musí jinudy, projdou se ale běžně nepřístupnou chodbou. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí Správy jeskyní ČR Pavel Gejdoš. Ze 14 běžně přístupných jeskyní v ČR je po záplavách v obvyklém režimu nyní otevřených 11 jeskyní.

Zcela uzavřené jsou Jeskyně Na Pomezí u Jeseníku, kde příval bahna a vody podzemí zaplavil natolik, že odstraňování škod a opravy elektroinstalací potrvají ještě několik týdnů. Správcům jeskyně pomáhají dobrovolníci z řad speleologů a milovníků přírody. Uzavřená je dosud ještě i jeskyně Na Špičáku, znovu otevře od října.

Zřejmě delší dobu bude uzavřená část vodní plavby elektročluny v Punkevních jeskyních mezi přístavištěm u dna propasti Macocha a Masarykovým dómem. „Voda tam natolik poničila elektroinstalaci, že bude potřeba její komplexní rekonstrukce," řekl ředitel Správy jeskyní ČR Lubomír Přibyl.

V krasu je přes 1100 jeskyní. Nejznámější jsou právě Punkevní jeskyně, kam ročně v posledních letech zavítá kolem 200 tisíc lidí. Kromě pětice přístupných jeskyní v krasu mohou lidé po dohodě navštívit i několik dalších neupravených jeskyní.

Punkevní jeskyně byly pro návštěvníky uzavřené přes týden. Turistické prohlídky tam správa jeskyní obnovila 21. září v dočasně upravené podobě. Návštěvníci v suché části jeskyní se ze dna Macochy vracejí unikátní cestou – jindy nepřístupnou Tunelovou chodbou. Poté nasednou do lodí vedle vstupní budovy v Pustém žlebu a plují po řece Punkvě do Masarykova dómu s nasvícenou pestrou výzdobou a kapitáni lodí je vezou zpět.

Z ostatních jeskyní Moravského krasu nebyl povodní zasažený jen provoz jeskyně Balcarka. Kateřinská jeskyně a jeskyně Výpustek byly bez elektrického proudu, ale už jsou v provozu. Ve vstupu Sloupsko-šošůvských jeskyní, kam vtékají vody Sloupského potoka, se rozlilo rozlehlé jezero a pracovníci jeskyně museli pytli s pískem bránit budovu pokladny. Jeskyně jsou ale už také znovu otevřené. Nepřístupná je jen zážitková trasa Po stopách Nagela ve spodních patrech Sloupských jeskyní. Tam je stále hodně vody a stav nebylo možné zatím ani zkontrolovat.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením týmu Punkevních jeskyní

Štítky příroda, jeskyně, Punkevní, Moravský kras

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Voda v Punkevních jeskyních poškodila elektroinstalaci. Část trasy zůstává uzavřená  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.