Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

Představitelé Znojma dali do bání radniční věže dokumenty o její rekonstrukci i fotky

Představitelé města Znojma vložili do dvou bání znojemské radniční věže dokumenty obsahující informace o průběhu její rekonstrukce. Zájemci z řad široké veřejnosti mohli pozorovat nejen ukládání dokumentů do tubusů, ale i zpětné vyzdvižení bání. Slavnostní vložení tak předznamenává ukončení dvouletých oprav věže.

Rekonstrukce znojemské Radniční věže probíhá již od roku 2022. K dokončení oprav mělo dojít již během minulého roku, toho se však tato národní kulturní památka dočká až nyní.

Po vzoru našich předků

Na konci minulého týdne vložili představitelé města Znojma do spodních bání radniční věže dva měděné tubusy. Ty obsahují aktuální dokumenty zaznamenávající průběh rekonstrukce věže. Samotné báně i kopie dokumentů si zájemci mohli prohlédnout v rámci doprovodného programu slavnostního pátečního ukládání.

„Při každé opravě radniční věže dávali naši předci do nejvyšší báně dokumenty, mince a další předměty jako svědectví jejich doby,“ sdělil v tiskové zprávě starosta města Znojma František Koudela (ODS). Tentokrát jsou dokumenty uloženy v báních spodních. Nově se v nich nachází například projektová dokumentace věže, výkresy, zápisy z kontrolních dnů nebo také fotodokumentace, která během oprav vznikla.

Ve Znojmě se komplikuje oprava radniční věže. Rekonstrukce se prodlouží a prodraží

Vrásky na čele přibyly mnohým ve Znojmě, kde téměř rok pracují dělníci na rekonstrukci radniční věže. Oprava dominanty města se zkomplikovala, kvůli čemuž se termín otevření zpozdí. Navíc musí městský úřad sáhnout hlouběji do kapsy, aby zaplatil za...

Tentokrát i s věřejností 

K podobné akci došlo ve Znojmě již na jaře minulého roku. Tehdy představitelé Znojma dokumenty vložili do nejvyšší radniční báně. „Ukládání dokumentů byl vždy důležitý moment, kterého se účastnili i občané města. Při vkládání tubusů loni na jaře byli bohužel naši obyvatelé o tuto slavnost ochuzeni," doplnil Koudela. Představení dokumentů, slavnostní uložení do bání i samotné osazení bání se tak letos konalo za přítomnosti široké veřejnosti.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením města Znojma

Štítky rekonstrukce, dokumenty, věž, slavnost, Znojmo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Představitelé Znojma dali do bání radniční věže dokumenty o její rekonstrukci i fotky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.