Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Stovky dobrovolníků v Brně plní protipovodňové pytle. Ty teď pomáhají v celém kraji

Brněnští dobrovolníci pomáhají s tvorbou protipovodňových pytlů, ty hasiči následně rozváží do záplavami ohrožených oblastí Jihomoravského kraje. Od sobotního rána dobrovolníci pomáhali pod záštitou Jihomoravského dobrovolnického centra, nyní iniciativu převzala organizace MUNI POMÁHÁ.

O dobrovolníky nebyla nouze 

Od sobotního rána pomáhají dobrovolníci z Brna jihomoravskému hasičskému sboru plnit pískem protipovodňové pytle, které mají zabránit tomu, aby se voda dostala do budov ohrožených zaplavením. Výsledky víkendového pytlování šly na pomoc částem Jihomoravského kraje, pro které jsou záplavy největší hrozbou. Celou akci mělo pod taktovkou Jihomoravské dobrovolnické centrum.

Dobrovolnickému centru se během víkendu povedlo vyhlásit celkem čtyři pytlovací výzvy. Přihlašování probíhalo skrz online formulář. O zájemce nouze nebyla. „Akce se zúčastnilo celkem 400 dobrovolnic a dobrovolníků, které mělo na starosti sedm koordinátorů z našeho Dobrotýmu. Naše očekávání se naplnila vrchovatě, na všechny čtyři akce pod naším vedením se přihlásil více než požadovaný počet dobrovolníků. Kapacita byla tradičně naplněna do 90 minut od zveřejnění,“ sdělil pro Brněnskou Drbnu PR manažer Jihomoravského dobrovolnického centra Martin Štrunc.

Účastníci víkendového pytlování přesto museli počítat s nepříliš příznivými pracovními podmínkami. „Práce byla spojena s převážným pobytem na dešti, prostory k pytlování jsou kryté jen částečně. Fyzická námaha při pytlování obnášela nejen naplňování pytlů s pískem, ale i jejich následné svazování a přenášení do vozů, které je pak rozvážely,“ vysvětlil Štrunc. Možnost pomoci měl však každý, kdo se stihl přihlásit do naplnění kapacit jednotlivých výzev.

Podhradím nad Dyjí se v neděli prohanala povodňová vlna, škody nejsou velké

Podhradí nad Dyjí na Znojemsku zasáhla povodňová vlna Dyje, ale podle starostky Petry Išové nedošlo k velkým škodám. Voda pronikla do patnácti domů, z nichž dva jsou trvale obydlené. Aktuálně se voda vrátila do koryta a probíhá odčerpávání.

Pytlování zajišťoval Dobrotým

Koordinaci jednotlivých akcí zřizoval takzvaný Dobrotým, tedy samotní členové dobrovolnického centra. Toto uskupení vzniklo z iniciativy centra po tornádech z roku 2021 jako odpověď na potřebu organizovat velké množství dobrovolníků přijíždějících pomoci. Právě pytlování byla první velká akce týmu.

„V případě vyhlášení krizové situace může být Dobrotým aktivován Jihomoravským krajem i do terénu. Tak daleko jsme ještě nezašli. I tak se na nás úřad a jihomoravští hasiči obracejí s konkrétními prosbami, jako je zmíněné pytlování. Jsme připraveni se do pomoci zapojit v koordinační roli. Záměrem je ale nabízet zájemcům o pomoc už konkrétní nabídky spojené s konkrétním místem,“ vysvětluje Štrunc. Jednotlivé výzvy na dobrovolnickou činnost zveřejňuje dobrovolnické centrum na svých webových stránkách a sociálních sítích.

Dezinformace se nevyhnuly ani velké vodě: žádné povodně prý nejsou

Žádné povodně nejsou, je to jen nafilmované, aby mohli strašit lidi – zatímco lidé z integrovaného záchranného systému mají plné ruce práce a na některých místech Česka nasazují vlastní životy, konspirátoři mají z tepla obýváku jasno. Celé je to prý...

Štafetu přebírá MUNI POMÁHÁ

V pondělí přebrala hlavní iniciativu nad pytlováním organizace Masarykovy univerzity MUNI POMÁHÁ. Pytle z pondělní akce hasiči rozváželi do ohrožených oblastí celého Jihomoravského kraje. „Teď vozíme do Znojma a Hrabětic. Včera jsme rozváželi do Břeclavi, Hodonína, Lanžhota a dalších míst, kde je situace stále vážná. Za tři dny jsme už odvozili přes 23 tisíc pytlů,“ popsal pondělní situaci pro Magazín M člen jihomoravských hasičů Martin Valík.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením Jihomoravského dobrovolnického centra

Štítky povodně, pytlování, dobrovolníci, hasiči, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stovky dobrovolníků v Brně plní protipovodňové pytle. Ty teď pomáhají v celém kraji  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.