Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Podhradím nad Dyjí se v neděli prohanala povodňová vlna, škody nejsou velké

Podhradí nad Dyjí na Znojemsku zasáhla povodňová vlna Dyje, ale podle starostky Petry Išové nedošlo k velkým škodám. Voda pronikla do patnácti domů, z nichž dva jsou trvale obydlené. Aktuálně se voda vrátila do koryta a probíhá odčerpávání.

Podhradí nad Dyjí na Znojemsku je jedinou obcí na Moravě, kudy se v neděli prohnala povodňová vlna neregulované Dyje, ale velké škody podle starostky Petry Išové (Pro klidné Podhradí nad Dyjí) nenadělala. Voda se dostala asi do 15 domů, z nichž jsou dva obydlené trvale. Sahala zhruba do 30 až 40 centimetrů. 

Maximální průtok dosáhl více než 400 metrů krychlových za vteřinu, dnes je na polovině a voda se téměř vrátila do koryta. „U nás se voda jen vylije a v podstatě jde o stojatou vodu, takže proud nic nestrhává. Dnes čerpáme vodu z domů a studní. V obci není ani bláto, jen byla rozlitá voda na silnici,“ popsala Išová. Podhradí je spíš místem pro chalupáře, což se odráží i na tom, že většina domů zasažených vodou patří právě těmto víkendovým návštěvníkům. „Někteří tu jsou a někteří přijedou až o víkendu, až voda úplně opadne,“ řekla Išová. Od pátku bude také k dispozici kontejner, kam mohou lidé vyhodit věci, které jsou poničené.

Z Podhradí už se dá po opadnutí vody dostat po silnici do okolních obcí. „Doufám, že nám bude stačit pár týdnů na to, abychom po povodni všechno uklidili,“ řekla Išová. Horší podle ní byly povodně, které obec zasáhly před 18 lety, kdy se voda dostala ještě výš.

Do Podhradí přitéká Dyje, která sbírá vodu v rakouském Waldviertlu a je doplněná o vodu z Moravské Dyje, která pramení na Jihlavsku a teče na jih do Rakouska. Obě řeky se stékají v Raabsu. Za Podhradím už se vzdouvá hladina Vranovské přehrady, která letos ochránila Znojmo a další menší obce pod ní, protože transformovala průtok na 220 metrů krychlových a voda se dostala jen do zahrad či sklepů v blízkosti řeky, případně se rozlévala do polí.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením webu Vranov nad Dyjí virtuálně

Štítky záplavy, správa, Podhradí nad Dyjí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radim Pokorny

Většina zaplavného Podhradí je stále pod vodou (na fotografii není Podhradí, ale nějaká jiná obec), takže na hodnocení škod je přinejmenším brzo. Co je jisté, tak chybí stovky metrů plotů, část obecní cesty, a zaplavené domy mají uvnitř vrstvu bláta i přes 10 cm. Co se týče škod na domech, tak to se uvidí po opadnutí vody. Další věc je, jak byly poškozeny mosty a nábřežní zdi, které jsou už více než 30 let bez jakékoliv podstatné údržby. Obec nemá prostředky na opravy, takže doufejme, že pomůže Kraj nebo rovnou stát.

Úterý, 17. září 2024, 22:25Odpovědět

Podhradím nad Dyjí se v neděli prohanala povodňová vlna, škody nejsou velké  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.