Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Na elektrárně v hrázi Brněnské přehrady byla závada. Hrozilo, že voda přeteče přes stavidla

, aktualizováno včera

Technická závada na elektrárně Brněnské přehrady dnes dopoledne snížila odtok vody, vodohospodáři očekávali přetečení přes stavidla, ale průtok by nebyl ohrožující. Závada byla odpoledne odstraněna. Vodohospodáři také upravili manipulaci na nádrži Vír, která přítok do Brna ovlivňuje.

Kvůli technické poruše na elektrárně umístěné v hrázi Brněnské přehrady došlo ke snížení odtoku z nádrže. Vodohospodáři předpokládají, že v odpoledních hodinách začne voda přetékat přes stavidla, avšak průtok by měl být bezpečný a neměl by představovat ohrožení pro obyvatele ani jejich majetky.

Není zatím jasné, kdy bude závada na elektrárně odstraněna. V deset hodin dopoledne dosahovala hladina nádrže 228,94 metru nad mořem, přičemž přeliv se nachází ve výšce 229,08 metru.

„V Brně nelze pouštět přes elektrárnu, což snižuje odtok. Spodní výpusti jsou otevřené na 45 metrů krychlových za vteřinu, stavidly přidáme dalších 20 až 30. Nezhorší to situaci v Brně ani níže na Židlochovicku. Hladiny řek jsou po kulminaci a klesají. Zvýšené průtoky se tedy nebudou skládat na sebe, ale za sebe“ sdělil na tiskové konferenci ředitel Povodí Moravy Antonín Tůma.

Vodohospodáři také upravili manipulaci na nádrži Vír, která přítok do Brna ovlivňuje. Nyní je to na 30 metrů krychlových za sekundu, přítok do Víru klesnul na 25.


Aktualizace:  Vodní elektrárna v hrázi Brněnské přehrady je opět v provozu, pracovníci ČEZ opravili technickou závadu. Elektrárna tak může znovu pomáhat převádět asi 20 metrů krychlových vody. Díky tomu patrně voda přes stavidla přetékat nebude. Do nádrže nyní přitéká okolo 65 metrů krychlových vody a odtéká asi 60, přičemž hladina má ještě několik centimetrů rezervu, řekl ČTK mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. Důvodem odstávky byla technická závada na regulátoru, který slouží k ovládání rozváděcího kruhu, oběžného kola a hydraulických brzd v soustrojí turbíny. Vodohospodáři v souvislosti s tím dopoledne očekávali, že voda poteče i přes stavidla. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením Jana Grolicha

Štítky Povodí Moravy, ČHMÚ, počasí, déšť, přehrad, Prygl, povodně, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na elektrárně v hrázi Brněnské přehrady byla závada. Hrozilo, že voda přeteče přes stavidla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.