Počasí dnes24 °C, zítra21 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Voda nepřijde jako tsunami. S katastrofickým scénářem nepočítáme, uklidňuje Brňany hejtman Grolich

V Brně dnes dopoledne zasedala Povodňová komise, kterou svolal jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Podle aktuálních informací nehrozí vylití koryt Svratky ani Svitavy, uvedla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS). Lidé by měli být opatrní na silnicích, zachovat klid a zbytečně nezatěžovat integrovaný zdravotní systém.

Evakuace u Milosrdných bratří

Brno se kvůli prudkým dešťům potýká s řadou problémů. Nemocnice Milosrdných bratří z bezpečnostních důvodů evakuuje vyšší počet pacientů. Přesune je do nemocnic v kraji, řekla Vaňková. Zařízení ohrožují spodní vody.

Městské zařízení leží v záplavovém území u Svratky, jejíž hladina stoupá. Neměla by se sice podle aktuálních predikcí vylít z koryta, nicméně kanalizací stoupá voda do suterénu, kde je zdroj elektřiny, doplnil hejtman. 

Pomoc volat jen v nouzi

Hejtman připomněl, že nemocniční péči by lidé v těchto den měli vyhledávat pouze nouzi. „V rámci příprav na zátěž spojenou s možnými povodněmi dostaly krajské nemocnice pokyn propuštět co nejvíce pacientů v co možná nejkratší době," uvedl Grolich. Stejné pravidlo podle něj platí i pro složky integrovaného záchranného systému, které ve spojení s počasím řeší enormní množství případů. 

Vylití Svratky ani Svitavy nehrozí

Lidé by měli být opatrní zejména na mokrých silnicích a nikam zbytečně nespěchat. Od včerejšího večera platí druhý stupeň povodňové aktivity pro řeku Svratku, od dnešního rána i pro Svitavu. Jednolivé městské části přijaly řadu preventivních opatření, případné riziko nejvíce hrozí v Husovicích a na Jihu.

„Svratka by se neměla vylít z koryta, u Svitavy je to složitější. Nepředpokládám ale, že se naplní nejhorší scénář, tedy evakuace osob. Kdyby ale nastala, jsme připraveni, kapacity jsou třeba na výstavišti," sdělila Vaňková.

Přestože nebezpečí zatím nehrozí, primátorka doporučuje lidem ze záplavových oblastí odjet na víkend třeba k příbuzným, pokud tu možnost mají. Měli by mít také připravený evakuační balíček.

Nepropadnout panice

„V případě, že velká voda opravdu přijde, nebude to jako tsunami. Nebudou padat domy. Půjde o několik čísel a lidé budou mít dostatek času se na případnou evakuaci připravit," uklidnil Brňany Grolich. 

Jako zdroj aktuálních informací mohou lidé využít aplikaci Mobilní Záchranka. Zástupci kraje se také rozhodli okamžitě spustit mobilní rozhlas MUNIPOLIS, přestože není ve finální verzi.

Situace v povodí

Antonín Tůma z Povodí Moravy uvedl, že za posledních 24 hodin v některých lokalitách spadlo až 120 milimetrů srážek. Tyto objemy jižní Morava pocítí až za několik dní. Podle současné prognózy by dalších 100 milimetrů mělo přibýt dnes i zítra, v pondělí by se objem srážek měl snížit asi o polovinu.

Současné hladiny řek podle Tůmy nejsou způsobeny srážkami, ale upouštěním vodních nádrží.

Komise zasedne i večer

V posledních dnech měli jihomoravští hasiči nejvíc práce v Blansku, v Brně-Venkov a Brně-Městu. Jejich ředitel Jiří Pelikán uvedl, že měli také dvě evakuace. V jednom případě šlo o dětský tábor, kterému hrozilo odříznutí, ve druhém o mateřskou školku. 

Za pomoci strážníků a dobrovolníku hasiči nadále pokračují v pytlování písku, plnící centrum mají na Výstavišti. 

Povodňová komise znovu zasedne také kolem osmé hodiny večerní. Její členové tou dobu už budou mít v ruce nové předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Jihomoravský kraj, Brno, povodně, Povodňová komise, počasí, policie, hasiči, záchranáři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Voda nepřijde jako tsunami. S katastrofickým scénářem nepočítáme, uklidňuje Brňany hejtman Grolich  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.