Počasí dnes24 °C, zítra21 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Firma, která staví protipovodňová opatření na Poříčí, odvezla včas stroje. Loni voda bagry pohltila

Zhotovitelé protipovodňových opatření na Svratce v Brně přesunuli materiál a stroje na bezpečné místo a rozšířili zúžené úseky řeky. Hasiči po varování meteorologů začali v místě stavby plnit pytle s pískem. Předešli tak situaci z loňského prosince, kdy bagry v korytě řeky smetla velká voda.

Materiál i stroje odvezli na bezpečné místo zhotovitelé, kteří budují protipovodňová opatření na Svratce podél ulice Poříčí v Brně. Odstranili také ze stavby předměty bránící vodě, kterou upouští Povodí Moravy z Brněnské přehrady. Kromě toho firma nasadila dva bagry a rozšířila zúžená místa. V Brně v současnosti není před povodněmi chráněná podstatná část zástavby, je to okolo 24 tisíc obyvatel. Hasiči nicméně ve středu začali plnit pytle s pískem, aby zabránili vylití vody ze Svratky.

Budování komplexní protipovodňové ochrany je nejdál právě na Poříčí, kde dělníci pracují od ledna 2022. Jde o proměnu asi tříkilometrového úseku řeky, který začíná za Riviérou a končí u Uhelné ulice. „Stavba na Poříčí by nyní neměla mít žádný negativní vliv na zadržení vody. V některých úsecích jsou navíc již hotové betonové zdi a už nyní je stav lepší než před začátkem prací,“ řek lnáměstek primátorky a garant projektu René Černý (ANO).

V Brně se připravují na vydatné deště. Hasiči plní pytle kolem Svratky, vodohospodáři upouští přehradu

V Brně probíhají preventivní opatření proti očekávaným přívalovým dešťům. Hasiči naplnili 5 tisíc protipovodňových pytlů pro hráze na Svratce. Povodí Moravy zvýšilo odtoky z nádrží, snižuje hladiny a varuje před vstupem do koryt řek. Počasí bude...

Hasiči ve středu po výstraze meteorologů před povodněmi začali plnit pytle s pískem, které mají zabránit vylití vody ze Svratky. „Aktuální výstraha potvrzuje důležitost projektu a je škoda, že se s ním nezačalo už dávno,“ dodal Černý. Opatření na Poříčí mají být hotová příští rok v dubnu, termín se však třikrát posunul. Protipovodňová ochrana chybí v Brně i na řece Svitavě. Podle Černého to může způsobit potíže třeba v Maloměřicích a Obřanech. „Doufáme, že pomůže upouštění přehrad,“ řekl.

Loni po Vánocích, kdy se zvedly hladiny řek, na stavbě v Poříčí voda zaplavila bagr stojící v korytu. V řece zůstal příliš dlouho a z vody mu kouklo už jen rameno. Letos je proto firma obezřetnější. 

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením KAM Brno

Štítky záplavy, voda, stavba, opatření, bagr, Svratka, Poříčí, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mirek Matějka

Protipovodňová opatření tam postavili už kdysi naší předci, teď to akorát znicili!

Pátek, 13. září 2024, 16:26Odpovědět

Jaroslav Šálovský

Odkdy je zúžení a snížení profilu průtoku protipovodňovým opatřením??

Pátek, 13. září 2024, 13:25Odpovědět

Firma, která staví protipovodňová opatření na Poříčí, odvezla včas stroje. Loni voda bagry pohltila  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.