Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Povodí Moravy začalo odpouštět vodu z přehrad. Chce zpomalit možné povodňové průtoky

Povodí Moravy začalo snižovat hladiny ve vodních nádržích. Chce zajistit prostor pro zachycení či zpomalení možných povodňových průtoků. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí státního podniku Petr Chmelař. Podniky Povodí Vltavy a Povodí Labe zatím k obdobnému opatření nepřistoupily. Ve druhé polovině týdne zasáhnou velkou část České republiky podle meteorologů vydatné, někde zřejmě až extrémní srážky, které mohou výrazně zvedat hladiny řek.

Podle prognóz může od čtvrtka do neděle na některých místech v Česku spadnout více než 300 milimetrů srážek. Některé toky tak mohou dosáhnout stupně povodňové aktivity.

Vodohospodáři z Povodí Moravy proto od úterního rána zvýšili odtok z vodních nádržích Vranov, Vír, Mostiště, Bystřička, Plumlov a Slušovice. Manipulace na přehradách budou dál provádět na základě zpřesňování informací meteorologů a operativně podle aktuální hydrologické situace. Chmelař uvedl, že situaci sledují a vyhodnocují pracovníci vodohospodářského dispečinku, obsluha konkrétního vodního díla a další pracovníci Povodí Moravy přímo v terénu.

„Upozorňujeme, že v následujících dnech a během nadcházejícího víkendu může vlivem dešťových srážek docházet i k prudkým nárůstům průtoků ve vodních tocích. Doporučujeme proto sledovat výstrahy meteorologů a nevstupovat do koryt řek a potoků," uvedl mluvčí.

Společnost Povodí Labe zatím k upouštění přehrad nepřistoupila. „Sledujeme předpověď a v případě potřeby jsme připraveni na ni reagovat zvýšením odtoku z přehrad," řekla mluvčí podniku Hana Bendová.

S případným snižování hladiny na přehradách zatím vyčkává i Povodí Vltavy. Ve středu jen zvýší odtok z nádrže ve Vraném nad Vltavou ze současných 40 krychlových metrů vody za vteřinu na 60. „Dále budeme reagovat na přesnější předpověď počasí až v příštích dnech, protože avizované srážky jsou pro nás ještě stále daleko," odpověděla na dotaz Hana Bednářová z dispečinku Povodí Vltavy.

Státní podniky spravují povodí Labe, Vltavy, Moravy, Ohře a Odry. Starají se o víc než 93 procent délky všech vodních toků v České republice. Spadají pod ně všechny významné vodní toky na území ČR o délce 16.326 kilometrů a zhruba polovina z 86 553 kilometrů drobných vodních toků.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Harold, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Štítky počasí, voda, Povodí Moravy, deště, Vranov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

nezapomeňte vytáhnout bagry a další, aby se vám neutopily jak loni

Středa, 11. září 2024, 22:08Odpovědět

Povodí Moravy začalo odpouštět vodu z přehrad. Chce zpomalit možné povodňové průtoky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.