Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Pacienty ivančické nemocnice začne navštěvovat fenka Ája. Pomůže s osamělostí hospitalizovaných

Nemocnice Ivančice obnovila canisterapii, která spočívá v návštěvách speciálně vycvičených psů za účelem zlepšení psychického i fyzického stavu pacientů. Tato terapie pomáhá snižovat úzkost, deprese a pocity osamělosti, což může pozitivně ovlivnit spolupráci pacientů při léčbě.

Kontakt se zvířetem může ovlivnit náladu pacientů

Po několika letech byla v Léčebně dlouhodobě nemocných v Nemocnici Ivančice obnovena canisterapie. Tato terapie spočívá v návštěvě speciálně vycvičeného psa s majitelem a je založena na pozitivním vlivu interakce mezi člověkem a psem, což by mělo vést k fyzickému i psychickému zlepšení. Na oddělení bude působit fenka Ája, která začne do nemocnice pravidelně měsíčně docházet.

Kontakt se zvířetem pomáhá pacientům se uvolnit a snížit úzkost, deprese či strach. „Na našem oddělení jsou pacienti hospitalizováni průměrně dva a půl měsíce. To je dlouhá doba a pacienti mohou trpět izolací nebo osamělostí,“ sdělila Lenka Skryjová, vrchní sestra ivančické Léčebny dlouhodobě nemocných. Pozitivní emocionální vazba se psem často zlepšuje náladu pacientů. To může mít vliv na jejich celkovou ochotu spolupracovat při léčbě a rehabilitaci.

Fenka by měla pomoci i personálu

V ivančické Léčebně dlouhodobě nemocných jsou hospitalizováni pacienti po úrazech, amputacích končetin, onkologičtí pacienti i senioři.  Zejména seniorům může pobyt se zvířaty pomoct s duševní pohodou. Zvířata mohou stimulovat vzpomínky na domácí zvířata, což dále podporuje pacientovo psychické zdraví.

„Canisterapie se stává důležitou součástí moderní zdravotní péče, proto není důvod, aby naše nemocnice tuto péči nenabízela. Věřím, že návštěva fenky Áji přinesla a bude nadále přinášet do nemocničního prostředí pozitivní energii nejen pacientům, ale také personálu, který o ně zde pečuje,“ uvedl ředitel nemocnice Martin Pavlík.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky nemocnice, canisterapie, pes, Ivančice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pacienty ivančické nemocnice začne navštěvovat fenka Ája. Pomůže s osamělostí hospitalizovaných  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.