Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Potravináři zakázali prodej bonbonů s obsahem halucinogenu z muchomůrky červené

Státní zemědělská a potravinářská inspekce zakázala prodej želatinových bonbonů s neurotoxinem muscimolem, jedem z muchomůrky, který tlumí centrální nervový systém a způsobuje halucinace. Inspekce zahájila kontroly kvůli rostoucímu počtu prodejců, kteří výrobky s touto látkou nabízejí, a zahájila řízení o pokutách.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. Muscimol má silné tlumicí účinky doprovázené halucinacemi a může způsobit i koma. K uskutečnění kontrolní akce vedlo rostoucí množství prodejců, kteří výrobky s obsahem muscimolu nabízejí.

„Produkty odebrali inspektoři SZPI na trhu v rámci stále probíhající kontrolní akce zaměřené na potraviny uvádějící obsah látky muscimol a potraviny, u kterých lze důvodně předpokládat, že muscimol obsahují, přestože není přímo uveden na obalu nebo v popisu například při internetovém prodeji,“ uvedl mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Všechna zajištěná balení obsahovala po pěti želatinových bonbonech, u nichž laboratorní analýza potvrdila obsah muscimolu v koncentraci od 238 do 334 miligramů na kilogram. S kontrolovanými prodejci SZPI zahájila správní řízení o uložení pokuty, v kontrolách podobných produktů bude pokračovat.

„Jednou z rovin nebezpečnosti je to, že produkt má podobu želatinových bonbonů a může tak být zajímavý pro mladší věkové skupiny. Tyto produkty jsou často nabízeny jako nepotravinářské zboží – například upomínkové nebo sběratelské předměty. Z jejich charakteru a prezentace je však zřejmé, že jde o potraviny určené k lidské konzumaci a takto k nim i inspektoři SZPI přistupují,“ doplnil Kopřiva.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením SZPI

Štítky SZPI, potravináři, toxin, jed, halucinace, bonbon, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Potravináři zakázali prodej bonbonů s obsahem halucinogenu z muchomůrky červené  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.