Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Přes Dukovany se prohnala EcoRally. Řidiči závodili v elektromobilech

Krátké dostaveníčko v Dukovanech si poslední srpnovou sobotu dali závodníci v elektromobilech. Stalo se tak v rámci 3. Agrotec Eco Rally Hustopeče, která je součástí seriálu EcoRally. Ten je určený primárně sériovým elektromobilům. Závodníci využili pauzu k doplnění energie i k prohlídce elektrárny a infocentra. Třetí ročník seriálu se letos poprvé jede se statutem Mistrovství České republiky pod hlavičkou Autoklubu ČR.

Eco Rally už má za sebou letos už pět podniků z celkových šesti. Bezemisní auta se dosud představila v březnu v soutěži kolem Českého Krumlova a Jaderné elektrárny Temelín, v květnu na Olomoucku, v červenci ve Středočeském a Libereckém kraji a počátkem srpna kolem beskydské Čeladné.

Hodnocení mistrovství Eco Rally zahrnuje kombinaci spotřeby a výsledku regularity, zcela po vzoru nových předpisů zavedených ve světovém poháru Bridgestone FIA ecoRally Cup.

V areálu Jaderné elektrárny Dukovany je řidičům k dispozici celkem devět dobíjecích stanic. „Stále zrychlujeme výstavbu sítě, aktuálně nabízíme řidičům 780 stojanů. Ale ještě důležitější je další zkracování doby dobíjení. Snažíme se proto průběžně zvyšovat výkon stojanů a rozšiřovat jejich počty. Věříme, že posádky, které během soutěží seriálu Eco Rally zavítají do míst s našimi dobíjecími huby, ocení rychlost čerpání energie a minimální čekací doby. Naši síť chceme dále zkvalitňovat a na konci roku nabízet řidičům služby více než 110 ultrarychlých stanic o výkonu 150 kW a více,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel elektromobility ČEZ Tomáš Dzurilla.

Nejrychleji řidiči doplní energii u stojanu o výkonu 50 kW. Dva stojany, z toho jeden před budovou infocentra, mají výkon 22 kW.  Dalších šest stojanů o výkonu 11 kW je součástí krytého solárního carportu.

Skupina ČEZ je v rozvoji elektromobility aktivní od roku 2009. Primární aktivitou bylo od samého začátku budování a provoz veřejných dobíjecích stanic. Dnes ČEZ provozuje nejvýkonnější veřejnou dobíjecí síť pro elektromobily v České republice čítající více než 770 stojanů. Celkový záběr řešení pro zákazníky společností Skupiny ČEZ v oblasti elektromobility je dnes ale mnohem širší, zahrnující obsluhu zákazníků ze segmentu retail (ČEZ Prodej) i servis pro klienty v sektoru firem, municipalit a krajů (ČEZ ESCO). Skupina ČEZ tak např. zajišťuje návrh a instalaci dobíjecích stanic na klíč, elektrifikaci automobilových flotil, platformy pro dobíjení, včetně IT řešení, pronájmy či prodeje wallboxů a kabelů pro dobíjení. Pro samosprávy ČEZ ESCO nabízí realizaci a provoz dobíjecích stanic pro elektrobusy či návrhy konceptu elektromobility v jednotlivých městech a regionech.

Ohodnoť článek

Foto se svolením Jaderné elektrárny Dukovany,

Štítky EcoRally, závod, energie, Jaderná elektrárna Dukovany, Dukovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přes Dukovany se prohnala EcoRally. Řidiči závodili v elektromobilech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.