Počasí dnes14 °C, zítra15 °C
Neděle 15. září 2024  |  Svátek má Jolana
Bez reklam

Průměrný věk prvorodiček na jižní Moravě je třicet let. Podle odborníků potká neplodnost každý šestý pár

Na kliniky reprodukční medicíny se obrací stále více párů, které touží po miminku. Postupně se totiž zvyšuje věk prvorodiček, třeba na jihu Moravy je průměr třicet let. S vyšším věkem jsou spojené zdravotní komplikace či problémy s početím dítěte. Pomoci může například asistovaná reprodukce či zamrazení vajíček v plodném věku.

Reprodukční kliniky vyhledává stále více párů

Kliniky zaměřující se na umělé oplodnění vyhledává v posledním desetiletí stále více párů. Zvýšil se ale také věk nově příchozích. „Před patnácti lety přicházeli lidé v rozmezí devětadvaceti a třiceti lety. Nyní se pohybujeme za hranicí šestatřiceti let. Po pětatřicátém roku přitom začíná plodnost ženy rychle klesat,“ řekl novinářům vedoucí lékař brněnské reprodukční kliniky Reprofit Pavel Otevřel.

Podle Národního registru reprodukčního zdraví byl v minulém roce průměrný věk prvorodiček na jihu Moravy třicet let. Ve srovnání s ostatními kraji se jedná o druhý nejvyšší. Na prvním místě se umístila Praha, kde ženy průměrně rodí ve 31,5 letech. Podle predikcí statistiků bude v dalších letech připadat nejvíce rozených dětí na ženy ve věkové skupině třiceti až čtyřiatřiceti let.

Do třicátého roku ženy se v průměru uchytí každé druhé embryo

Čím dál více žen jeví zájem o takzvaný social freezing, tedy zamražení vajíček v plodném věku. „Ženám to umožní prodloužit si biologickou mladost a protáhnout čas početí prvního dítěte do pozdější doby," uvedl Štěpán Machač, předseda výboru Sekce asistované reprodukce České gynekologicko-porodnické společnosti ČLS JEP.

Do třicátého roku ženy se v průměru uchytí každé druhé embryo. Šance na těhotenství se s přibývajícím věkem výrazně snižuje, od pětačtyřicátého roku je šance pouze jednoprocentní. K početí dítěte pak mnohdy brání možné zdravotní komplikace, zvyšuje se riziko přidružených onemocnění dítěte. Zejména při vyšším věku může pomoci umělé oplodnění.

„Umělé oplodnění populační křivku zásadním způsobem nezvrátí, ale může ji zpomalit,“ vysvětlil Otevřel. Lidé mohou v České republice podstoupit asistovanou reprodukci nejpozději v devětačtyřiceti letech. Podle odborníků se v Česku ročně narodí pět až šest procent dětí, které byly počaty za pomocí umělého oplodnění.

Téma neplodnosti je ve společnosti stále tabu

Důvodů, proč mladé páry odkládají těhotenství je rovnou několik. Nejčastějšími faktory jsou vyšší vzdělanost, podíl zaměstnaných žen, dostupnost antikoncepce nebo ekonomický blahobyt. Příčinou je však také neplodnost obvykle jednoho z páru. „Neplodnost je diagnóza, která potká každý šestý pár. Není to vzácné, ale přesto je to ve společnosti tabu,“ uvedla gynekoložka Maria Khutorkaya.

Takzvaná úhrnná plodnost, tedy průměrný počet dětí na jednu ženu, by měl v dalších letech v Česku klesat. Z posledních analýz je hodnota 1,63 dítěte na ženu, přitom na jižní Moravě číslo v loňském roce kleslo na 1,47. Pro přirozenou obnovu populace je však potřeba, aby reprodukční číslo mělo hodnotu 2,1. „Za dvě až tři generace to bude pro západní společnost obrovská komplikace. Pokud bude chtít euroatlantická společnost růst, bude muset být závislá na migraci,“ sdělil Otevřel.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky těhotenství, umělé oplodnění, neplodnost, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ježek

Jó. Ono se není čemu divit... když je jí 18 - 30 tak chce "objevovat svět" ( Rozuměj - spát s co největším počtem chlapů ) a zruinuje si potrubí antikoncepcí a potraty. No a pak když jí má jak vjezd do tunelu a už se začínají objevovat vrásky tak se chce usadit a najednou zjistí že už to nejde tak snadno jako kdysi. Ženská není stavěná na objevování a kariéru. Má bejt doma a rodit děti. Jinak nás ti imigranti za chvilku přerostou přes hlavy.
Bych na to udělal zákon. Každá svobodná dvacítka povinně aspoň dvě děti. Až jí bude 40 tak si může kariérovat jak chce... povinnost vlasti bude mít splněnou.

Úterý, 3. září 2024, 06:33Odpovědět

Průměrný věk prvorodiček na jižní Moravě je třicet let. Podle odborníků potká neplodnost každý šestý pár  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.