Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Sobota 14. září 2024  |  Svátek má Radka
Bez reklam

VIDEO: Brněnský drak jedoucí na skateboardu a socha Jošta na bruslích nově zdobí zdi chodeb ZŠ Husova

Žáky Základní a mateřské školy Brno, která se nachází v Husově ulici, v září uvítá nově zrekonstruovaný interiér vzdělávacího zařízení. Chodby školy zdobí tematické muraly, tedy velkoplošné malby na zdech. Upozorňovat mají i na důležitost vzdělávaní a ohleduplnosti k přírodě.

Nástěnné malby jsou inspirovány nejen Brnem

Budova Základní a mateřské školy Brno v Husově ulici prošla rozsáhlou rekonstrukcí. Klíčovou změnou je nová výmalba prostorů. „Je pro nás důležité, aby se naši žáci vzdělávali ve třídách, kde se budou cítit příjemně,“ uvedl ředitel ZŠ Husova Roman Tlustoš. Obnova vzdělávacího zařízení byla zrealizována v rámci grantu firmy na výrobu barev PPG. Rekonstrukce vyšla celkem na 1,7 milionu korun.

Z celého projektu nejvíce vynikají čtyři velkoplošné malby na zdech, takzvané muraly. „Chtěla jsem, aby se muraly líbily jak dětem, tak zároveň, aby měly nějakou hlubší myšlenku,“ uvedla umělkyně Klaudie Švrčková. Dva muraly jsou inspirovány Brnem a jejich dominantními znaky, a to brněnským drakem a souchou Jošta Moravského na koni. Aby se autorka více přiblížila motivům pro děti, tak draka namalovala při jízdě na skateboardu. Také Joštův kůň má místo kopyt kolečkové brusle.

Ekologie ale i podstata vzdělání se proplétají v motivech další dvou nástěnných maleb. „Malba oceánu s rybami, které proplouvají vedle plastových lahví by měla děti motivovat už od mládí, aby se zamyslely nad tím, kde a jakým způsobem žijeme,“ doplnila Švrčková.

FOTO: Kristýna Žáková

Na projektu se podílelo přes sto dobrovolníků

Práce probíhaly přes od začátku července do půlky srpna. Na projektu spolupracovalo přes sto dobrovolníků. Do práce se zapojilo i pět zaměstnanců školy a zástupci radnice městské části Brno-střed, která je zároveň zřizovatelem vzdělávacího zařízení. Za necelé dva měsíce vymalovali tři podlaží školy. A to včetně učeben, šaten i relaxačního koutku. V rámci projektu škola také vyměnila část osvětlení.

„Barevné schéma bylo vybráno na základě psychologie barev, který také zohlednil věk žáků a účel jednotlivých učeben,“ sdělil Petter Frissel, ředitel PPG. Každá barva totiž může být nositelem řady neverbálních sdělení nebo třeba ovlivňovat náladu lidí. Vybrané odstíny by měly podporovat žáky při učení. V přední části učebny jsou zdi vymalovány tak, aby přitahovaly pozornost žáků.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky základní škola, ZŠ Husova, rekonstrukce, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Brněnský drak jedoucí na skateboardu a socha Jošta na bruslích nově zdobí zdi chodeb ZŠ Husova  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.