Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Sobota 14. září 2024  |  Svátek má Radka
Bez reklam

Nové chráněné bydlení ve Znojmě umožní klientům s duševním onemocněním více samostatnosti.

Třináct obyvatel s chronickým duševním onemocněním se přestěhovalo z velkokapacitního domova Emin zámek v Šanově do nového chráněného bydlení ve Znojmě a přilehlých Oblekovicích. Cílem je jejich lepší začlenění do společnosti a samostatnější život. Projekt vyšel na třicet milionů korun, část pokryjí evropské dotace.

Život v domově se zvláštním režimem v Šanově na Znojemsku vyměnilo třináct jeho obyvatel s chronickým duševním onemocněním za nové chráněné bydlení ve Znojmě. Stěhování z velkokapacitního Emina zámku jim má pomoct k tomu, aby se lépe začlenili do společnosti a osamostatnili se.

„V tomto chráněném bydlení budou žít lidé, kteří si prošli zkušeností s duševním onemocněním a mají odvahu a touhu přejít postupně do běžného života. Po letech strávených v různých institucích převezmou více odpovědnosti za svůj život a budou žít samostatněji,“ popsala  v tiskové zprávě radní pro sociální a rodinou politiku Jana Holomčík Leitnerová.

Ve znojemském objektu bude bydlet sedm klientů ve třech bytech a garsoniéře, do budoucna kraj počítá s jednoduchými úpravami, které umožní kapacitu rozšířit. V rodinném domě Oblekovicích několik kilometrů za Znojmem najde domov šest klientů. Obě nemovitosti koupil a zrekonstruoval Jihomoravský kraj v rámci projektu financovaného Evropskou unií na podporu transformace sociálních služeb. Dosavadní celkové náklady jsou přibližně třicet milionů korun, část nákladů pokryjí evropské dotace.

Příprava na přechod do chráněného bydlení trvá několik měsíců až let a klientům v ní pomáhá personál služby. „Jde v podstatě o zotavení našich klientů v sociální a pracovní oblasti. Navážou běžné vztahy se sousedy, přáteli, členy zájmových sdružení, spolupracovníky. Je to pro ně náročná cesta, která se neobejde bez podpory profesionálních pracovníků služby,“ vysvětlil ředitel Emina zámku Vít Janků.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením JMK

Štítky chráněné bydlení, duševní onemocnění, samostatnost, pomoc, Znojmo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové chráněné bydlení ve Znojmě umožní klientům s duševním onemocněním více samostatnosti.  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.