Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 13. září 2024  |  Svátek má Lubor
Bez reklam

Vědec z Brna oslnil Evropu. Za zmenšení endoskopu převzal významné ocenění

Zlepšit možnosti zobrazování v medicíně a neurovědním výzkumu pomáhá endoskop s vláknem o tloušťce lidského vlasu. O jeho vývoj se zásadně zasloužil Tomáš Čižmár z Ústavu přístrojové techniky Akademie věd ČR (AV ČR). Za svou práci si v Kodani převzal mezinárodní ocenění European Microscopy Award. Endoskop je optický přístroj pro zobrazení vnitřních dutin.

Čižmár zkoumá, jak kontrolovaně využívat světelný přenos v optických vláknech. Multimodální optická vlákna, tedy ta, která přenášejí světelný signál více než jedním způsobem, pak využil pro zobrazování. Nabídl tím mikroskopii možnost nahlédnout nečekaně hluboko do tkáně.

Vědec přispěl k novým cestám ve studiu dynamiky proudění krve i toho, jak se chovají neurony naživo. Tyto znalosti pomáhají pochopit i léčit vážné neuronální choroby jako třeba demenci. Čižmár se pokouší se svým týmem překonávat limity této zobrazovací techniky. Testují ji při dlouhodobých experimentech na laboratorních zvířatech. Vytváří tak možnost opakovaně zkoumat stejné struktury mozku volně se pohybujících zvířat. Může to pomoci neurovědcům pochopit funkci mozku v nejrůznějších situacích, jako jsou sociální interakce, proces učení nebo stres.

Jeho takzvané zmenšení endoskopu ocenila Evropská mikroskopická společnost při Evropském mikroskopickém kongresu v Kodani.

Ocenění European Microscopy Award se uděluje jednou za čtyři roky těm, kteří v oboru mikroskopie dosáhli kvalitních a originálních výsledků. S cenou je spojena finanční odměna 3000 eur, což je v přepočtu přibližně 75 tisíc korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jana Plavec, AV ČR

Štítky Tomáš Čižmár, Dánsko, věda, zdraví, elektronika, ocenění, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ježek

Že by novodobý Otto Wichterle?
Gratulace. Jen tak dál. Takhle je hned radost vidět jméno České Republiky na mezinárodním poli.

Středa, 28. srpna 2024, 07:05Odpovědět

Vědec z Brna oslnil Evropu. Za zmenšení endoskopu převzal významné ocenění  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.