Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Do škol v brněnských Bohunicích zatéká. Město přispěje na opravy dvacet milionů korun

Se špatným stavem střech na školních budovách pomůže městské části Bohunice podpora města. Brněnští radní na svém posledním jednání schválili přispět více než 20 milionů korun, potvrdit to musí ještě zastupitelé. Opravy jsou nezbytné, neboť do škol zatéká. Bohunice již na přelomu roku získaly od města 10,5 milionu a zahájily práce na ZŠ Arménská, kde byla situace nejvážnější. Nyní tam však střecha není na některých místech chráněná proti dešti a je možné, že se děti budou dočasně učit v náhradních prostorách.

Bohunice zřizují čtyři samostatné mateřské školy a dvě základní, přičemž součástí jedné je i školka. Všechny budovy se potýkají se zatékám vody. „Nevíme, čím to je. Střechy jsou z různých časových období a paradoxně ta nejstarší vykazuje nejmenší míru poškození,“ uvedl starosta Antonín Crha (KDU-ČSL). První problémy se objevily loni v srpnu, kdy zateklo do školky ve Švermově ulici. „Sehnali jsme peníze a střechu okamžitě opravili. Školní rok ale děti začínaly v centru volného času,“ dodal.

Podobný scénář hrozí i na ZŠ Arménská, kde začalo zatékat v zimě. Městská část udělala nejnutnější opatření a začala připravovat projekt na opravu střechy. Využila na to již dříve získané peníze z města i svých 8,5 milionu korun. „Nyní tam pracují dělníci. Střechu rozebírají až na betonový základ. Znamená to, že v některých místech není chráněná a když prší, tak do budovy zateče. Budeme se snažit třídy do začátku školního roku vysušit, záleží ale také na vývoji počasí. Pokud bychom to nestihli, lze žáky dočasně přesunout do družiny, centra volného času nebo případně do ZŠ Vedlejší,“ řekl Crha.

Vážná situace byla také v MŠ Amerlingova. Tam jsou už ale podle Crhy opravy hotové a do školy by zatékat nemělo. Díky dalším penězům z města se Bohunice mohou pustit také do oprav na střechách školek v Běloruské a Uzbecké ulici. „Máme vysoutěžené zhotovitele a pokud zastupitelé podporu v září schválí, podepíšeme s nimi smlouvu a mohou začít práce. Tam zatéká třeba na chodbách nebo záchodech, školní rok to však neohrožuje,“ uvedl.

Poslední školou je ZŠ a MŠ Vedlejší, kde jsou největší problémy nad jídelnou a kuchyní. Také tuhle část by městská část chtěla ještě letos opravit. Nyní připravuje projekt.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením ZŠ Arménská 21

Štítky správa, školy, Brno, základní škola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do škol v brněnských Bohunicích zatéká. Město přispěje na opravy dvacet milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.