Počasí dnes15 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 12. září 2024  |  Svátek má Marie
Bez reklam

Nejvyšší naději dožití z jihu Moravy mají muži z Brna a okolí

Očekávaná střední délka života u mužů i žen v Jihomoravském kraji opět vzrostla. U žen byl nárůst patrný ve všech okresech, u mužů s výjimkou Znojemska. Nejvyšší naději dožití mají muži narození na Brněnsku, střední délka života je tam v porovnání s ostatními okresy Česka šestá nejvyšší. Ženy mají nejvyšší naději dožití na Blanensku, kde je v porovnání s ostatními okresy druhá nejvyšší střední délka života. Český statistický úřad (ČSÚ) o tom informoval na svém webu.

Muži narození v letech 2019 až 2023 na Brněnsku by se mohli v průměru dožít 77 let

Muži narození v letech 2019 až 2023 na Brněnsku by se mohli v průměru dožít 77 let. Naproti tomu muži narození na Znojemsku se v průměru dožívají o 2,2 roku méně. Ženy se dožívají nejvyššího věku na Blanensku, kde je střední délka života 82,8 roku. Nejnižší pravděpodobnou hodnotu dožití žen zjistili statistici na Znojemsku. V porovnání s Blanenskem je to o 1,1 roku méně.

Co se týče republikového srovnání, náleží prvenství v naději dožití mužů za pětileté období okresu Praha-západ (78,1 roku), poslední příčka pak okresům Most a Karviná (72,7 roku). Nejvyšší pravděpodobný věk dožití u žen eviduje ČSÚ v okresech Hradec Králové, Praha a Praha-západ (shodně 83,1 roku), nejnižší pravděpodobný věk dožití žen pak v okrese Most (79,0 roku).

Jihomoravané nad 65 před sebou mají v průměru 16 let života

Až do roku 2019 se u narozených na jižní Moravě očekávaná střední délka života postupně zvyšovala. V důsledku koronavirové pandemie následovalo v letech 2020 a 2021 snižování. Koncem roku 2022 jej opět vystřídal nárůst, jenž statistici pozorovali i loni.

Pokud muži žijící v okresech Jihomoravského kraje již v roce 2023 dovršili věk 65 let, mají ještě před sebou v průměru téměř 16 let života. Ženy ve stejném věku pak téměř 20 let. Nově úřad uvádí i naděje dožití osmdesátiletých, u mužů je to v průměru ještě přes sedm let života a u žen v průměru téměř devět let.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky demografie, Jihomoravský kraj, muž, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejvyšší naději dožití z jihu Moravy mají muži z Brna a okolí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.