Počasí dnes15 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 12. září 2024  |  Svátek má Marie
Bez reklam

Mikulov i Lednici trápilo příliš mnoho turistů. Dělali hluk a vykupovali místním pečivo

Mikulov i Lednice už v minulých letech zažívaly problémy spojené s takzvaným overtourismem, tedy větším množstvím turistů, než jsou daná místa schopná pojmout. I když letos v obou městech u rakouských hranic turistů ubylo, města pracují na tom, aby jim jejich množství v budoucnu nepřerostlo přes hlavu, vyplývá z odpovědí starostů na dotazy.

Přelidnění, které se projevuje nejčastěji v letní sezoně, zejména o víkendech, způsobovalo v Lednici i v Mikulově podobné problémy. Místní si stěžují na rušení nočního klidu či na nelegální parkování, ale i parkování v ulicích, kde pak místní nemohli zaparkovat u svého domu. „Parkování jsme vyřešili dopravním značením a turisty jsme vytlačili z ulic na parkoviště, které je jim určené," řekl starosta Lednice Stanislav Straškrába (Sdružení nezávislých).

V Mikulově letos od 1. července vznikly modré zóny, které také mají vyhradit místo rezidentům. „Po třech měsících budeme s městskou policií vyhodnocovat, jak to funguje," řekla starostka Jitka Sobotková (ANO).

Stejně tak se města snaží řešit porušování nočního klidu a strážníci jsou obzvláště přes léto v pohotovosti. V Lednici už si však podle starosty lidé částečně zvykli, a pokud hluk nepřesahuje určitou mez, strážníky většinou nevolají. „Bydlet v tak turisticky exponovaném místě s sebou tyto věci přináší. V řadě rodinných domů se nabízí ubytování a je jasné, že když se nějací kamarádi sejdou na dovolené, tak si chtějí venku za pěkného počasí povídat," řekl Straškrába.

Sobotková dodala, že situace se mění i v tom, že přes den bývá na jihu Moravě v létě často přes 30 stupňů a v restauracích to žije především večer. „Teď se většinou zavírají ve 22:00, ale třeba budeme muset jednou přejít na italský model se siestou a dlouhou otevírací dobou večer," míní Sobotková.

Straškrába také zmínil problém, kdy turisté v minulosti velmi rychle vykoupili pečivo a na místní pak nezbývalo. „Ale to už jsme s provozovatelem prodejny vyřešili a nyní máme prodejnu, která je otevřená nonstop," poznamenal. Zmínil také vysoké ceny pozemků, které nejsou příznivé pro to, aby se v Lednici usazovali mladí lidé. Částečně by to mohl vyřešit do dvou let nový územní plán, v němž by měly být pozemky pro stavbu rodinných domů, které by prodávala obec.

V Mikulově se snaží usměrňovat i neohleduplné cyklisty. „Snažíme se pracovat na tom, aby soužití místních s turisty fungovalo. Mikulov turisty potřebuje," řekla Sobotková. Město si také schválilo koncepci kultury a cestovního ruchu do roku 2030 a cílem je rozprostřít turistickou sezonu od jara až do podzimu, aby lidé přijížděli nejen v létě. „Docela se to už daří. Začínáme v únoru fašankem a letos máme novinku Advent v Mikulově," doplnila Sobotková.

Letos však ani jedno místo přeplněnou destinaci nepřipomíná. Domácích turistů ubylo, a i když přijíždí víc zahraničních, tak je nenahradili. Podle Straškráby jsou důvodem drahé služby, Sobotková to přisuzuje i tomu, že je takové teplo a lidé dají přednost dovolené u moře.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky turistika, Lednice, Mikulov, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

TAK JIM NEDALI NAJÍST A BYLO NE? POSLAT JE DOMŮ A JE POKOJ!!!!

Úterý, 20. srpna 2024, 13:51Odpovědět

Mikulov i Lednici trápilo příliš mnoho turistů. Dělali hluk a vykupovali místním pečivo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.