Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

V Železném si obyvatelé stěžují na černou skládku. Developer tam naváží odpadky a suť, tvrdí starosta

V Železném na Tišnovsku řeší obrovskou černou skládku uprostřed obce. Developer podle vedení obce místo stavby plánovaných domů naváží na pozemky suť a nebezpečný odpad. Navzdory zákazu a trestnímu oznámení skládka dále roste, což ohrožuje obyvatele i přírodu v okolí.

Místo rodinných domů skládka

Malou obec Železné na Tišnovsku od začátku července hyzdí černá skládka. Na pozemku uprostřed obce mělo dle platného stavebního povolení vzniknout šestnáct rodinných domů. Základy pro část z nich již dělníci postavili, přesto se celý pozemek ale pomalu mění ve skládku.

Developer, který projekt koupil od předchozího majitele, naváží podle vedení města od začátku července suť a další odpady. Obyvatelé obce se bouří, protože až sedmimetrové kopce odpadu zasypaného hlínou jim nejen kazí výhled, ale hlavně ohrožují bezpečnost jejich domů. Při přívalovém dešti hrozí sesuv navezeného materiálu a zaplavení přilehlých staveb bahnem.

„Je zjevné, že to se stavbou plánovaných domů pro mladé rodiny nemá nic společného, vlastník tam načerno buduje skládku. Situaci intenzivně řeším, na konci července na můj podnět stavební úřad vydal výzvu k okamžitému zastavení stavby, protože probíhá v rozporu se stavebním povolením,“ řekl dnes novinářům starosta obce Železné Radomír Pavlíček (STAN).

Náklaďáky s odpadem jezdí dál

Navzdory výzvě, která už nabyla platnosti, ale navážka odpadu probíhá dál. Podle místních v tempu až dvacet náklaďáků denně. „Na místo jsem přivolal i policisty, kteří shledali, že developer jedná protiprávně, ale nemohou mu zamezit ve vjezdu na pozemek,“ povzdechl si Pavlíček.

Pozemky navíc přímo sousedí s chráněnou přírodní lokalitou Železné – Hradisko. Skládka tedy neohrožuje jen obyvatele a jejich domy, ale také přírodu. „Máme potvrzeno, že se na skládce nachází například suť z velmi starého kravína, jenž obsahoval azbestové prvky. Dále se na pozemku pod vrstvou hlíny skrývají železné tyče, trubky, kusy plastu nebo igelitové sáčky,“ upozornil tišnovský poslanec Josef Flek (STAN).

Pavlíček společně s Flekem proto podali trestní oznámení. Developer nařčení z tvorby černé skládky dlouhodobě odmítá a požaduje po vedení obce veřejnou omluvu odvysílanou v obecním rozhlase, a to hned desetkrát.

Starosta Pavlíček uvedl, že neví, jak dál postupovat. „Stavební pozemek je zničený, pokud by kdokoliv chtěl pokračovat ve výstavbě, musel by tuto nebezpečnou zavážku odstranit, a to bude stát miliony,“ uzavřel.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením STAN

Štítky skládka, odpad, stavba, spor, developer, Železné

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Železném si obyvatelé stěžují na černou skládku. Developer tam naváží odpadky a suť, tvrdí starosta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.