Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Kapacity univerzitních kolejí v Brně jsou vyčerpané. Boj o lůžko prohrály dva tisíce studentů

Počet studentů, kteří letos žádají o ubytování na brněnských vysokoškolských kolejích, výrazně převyšuje kapacity, které univerzity nabízejí. Masarykova univerzita eviduje přes 700 neuspokojených žádostí, Vysoké učení technické má o 1500 žádostí více, než je volných míst. Velký zájem o bydlení na kolejích zaznamenala také Mendelova univerzita. O rozšiřování kapacity má do budoucna v plánu usilovat pouze Masarykova univerzita, potvrdil její mluvčí Radim Sajbot.

Nedostalo se na všechny

Masarykova univerzita rezervace lůžek spustila v několika etapách. Studenti vyšších ročníků, kteří bydleli na kolejích loni, se registrovali již v květnu. Pro studenty, kteří budou nastupovat do prvních ročníků, se rezervační portál otevřel 6. srpna. „Od tohoto data máme ubytovací kapacitu pro nadcházející akademický rok naplněnou,“ řekl mluvčí MUNI Radim Sajbot.

Rezervace lůžek na VUT skončila 17. července, případní zájemci však stále mohou do čtvrtka podávat žádosti pro případ, že se nějaké lůžko uvolní. Registrace na Mendelovu univerzitu na další akademický rok začala již v dubnu, nyní se doplňují poslední volná lůžka, uvedla mluvčí Tereza Pospíchalová. Volných ponechává univerzita pět procent lůžek z celkových 2700, například pro zahraniční studenty.

Masarykova univerzita navýší kapacity

I přes vysoký zájem vysokoškoláků o ubytování na kolejích nemá v plánu Mendelova univerzita ani VUT podle mluvčích žádné navýšení kapacit. Počet lůžek se v příštím roce zvýší na Masarykově univerzitě, která vrátí do provozu aktuálně rekonstruované koleje v Kounicově ulici.

„Od 1. září 2025 budeme mít díky hotové rekonstrukci zhruba o 600 lůžek více, celkově jich bude přes 4 tisíce,“ uvedl Sajbot. Velké navýšení kapacit Masarykova univerzita plánuje v blízkosti kampusu v Bohunicích. „V tuto chvíli máme schválenou změnu územního plánu a jednáme s městem o koupi pozemku, na kterém by v budoucnu mohly vyrůst dva bloky kolejí pro téměř tisíc studentů,“ řekl prorektor Masarykovy univerzity Radim Polčák.

Nemáme, kde bydlet, stěžují si vysokoškoláci z Brna. Kapacity univerzitních kolejí jsou vyčerpané

Vysokoškoláky v Brně trápí ubytování, studentské koleje brněnských univerzit jsou totiž plně obsazené. Šanci na ubytování mají zájemci pouze v případě, že se někdo odhlásí. Kvůli obsazeným kolejím ve městě stoupá poptávka po pronájmech studentských...

Ceník se měnit nebude

Univerzita chce podle Sajbota také koncentrovat kapacity kolejí do menšího počtu areálů, což by zjednodušilo správu a především snížilo náklady na provoz. Znamenalo by to tedy i nižší náklady pro studenty.

Ceník ubytování se na žádné z oslovených univerzit v následujícím akademickém roce měnit nebude. Na Masarykově univerzitě student zaplatí v průměru 164 korun za noc, tedy necelých pět tisíc měsíčně. Nejlevněji vyjde studenta bydlení v pěti lidech na kolejích Klácelova a na náměstí Míru. Tam stojí měsíční pobyt zhruba 2850 korun. Na VUT se ceník kolejného pohybuje od 122 korun po 209 korun za noc, vysokoškolák tedy zaplatí od 3600 korun po 6270 korun měsíčně. Studenti Mendelovy univerzity si rezervovali lůžka od 120 korun až po 180 korun za noc.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením SKM MUNI

Štítky školy, univerzita, kolej, ubytování, nájem, MUNI, VUT, MENDELU, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Studentka ze Slovenska psala domů: SPÍM POD STANOM - STANOVI JE TAKY DOBRE....

Úterý, 20. srpna 2024, 13:52Odpovědět

Kapacity univerzitních kolejí v Brně jsou vyčerpané. Boj o lůžko prohrály dva tisíce studentů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.