Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nemáme, kde bydlet, stěžují si vysokoškoláci z Brna. Kapacity univerzitních kolejí jsou vyčerpané

Vysokoškoláky v Brně trápí ubytování, studentské koleje brněnských univerzit jsou totiž plně obsazené. Šanci na ubytování mají zájemci pouze v případě, že se někdo odhlásí. Kvůli obsazeným kolejím ve městě stoupá poptávka po pronájmech studentských bytů.

Masarykova univerzita má k dispozici 3387 lůžek, všechna jsou ale už plně obsazená. „V nadcházejícím akademickém roce jsme kapacitu navýšili o 122 lůžek pro studenty, kteří jsou ubytováni v areálu Vinařská. Celková kapacita je však ve srovnání s loňským akademickým rokem nižší o 577 lůžek, a to z důvodu celkové rekonstrukce kolejí Kounicova,“ uvedl mluvčí Masarykovy univerzity Radim Sajbot.

Pro studenty, kteří mají o ubytování na koleji zájem, ale lůžko se jim zatím nepodařilo získat, vede Masarykova univerzita pořadník. V případě, že se místo uvolní, zájemce ihned infromují pracovníci ubytovacího oddělení.

Volná místa na kolejích nemá ani Mendelova univerzita a plně obsazená lůžka jsou také na kolejích Vysokého učení technického. „Máme kapacitu 6475 lůžek, museli jsme odmítnout asi 1200 žádostí. Studenti využívají ubytování na kolejích rok od roku více,“ řekla mluvčí brněnské techniky Jana Vyklická.

Rostoucí zájem pozorují i na Veterinární univerzitě Brno, kde studenti využívají ubytování v Kaunicových kolejích. „Máme obsazených všech 449 lůžek, zájem převyšuje naši kapacitu asi o pětačtyřicet procent,“ sdělila mluvčí univerzity Soňa Šmahelová.

Ceny lůžek zůstávají na kolejích Masarykovy a Mendelovy univerzity stejné jako loni. Vysoké učení technické ubytování zdraží, pokud zdraží ceny energí. Veterinární univerzita koleje zdražila, oproti minulému semestru o pět procent.

Studentské byty jdou na dračku

Protože kapacity univerzitních kolejí nevyhovují poptávce, vysokoškoláci často hledají i pronájmy studentských bytů. „Poptávka po pronájmech je v září na vrcholu. Rok od roku se zájem zvyšuje, a to i mezi zahraničními studenty,“ řekl makléř z brněnské realitní společnosti Gaute Jakub Šepel.

Ideální je podle něj pro studenty byt 2+1, se dvěma samostatnými neprůchozími pokoji a kuchyní. Pronájem vyjde na dvacet tisíc korun. Při obsazení čtyřmi studenty tedy každý zaplatí pět tisíc korun. Vzhledem k nedostatku těchto bytů na trhu však hledají i byty 2+kk, kde budou studenti bydlet ve třech.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Koleje Vinařská MUNI

Štítky Koleje, Brno, Vysoké školy, Nedostatečné kapacity, Pronájem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

ŘEKNU TO ASI TAKTO - MÁME UBYTOVANÉ MAFIÁNY Z UK. A PRO NAŠE ŠTUDÁKY NEJSOU PROSTORY - TAKOVÁ SITUACE TADY JEŠTĚ NEBYLA - BERU ŽENY S DĚTMI A INVALIDY S UK, TO ANO, ALE MLADÉ VÝROSTKY, KTERÉ RÁNO VIDÍM OŽRALÉ A ZFETOVANÉ U VLAKÁČE PO NOČNÍCH OPILIECKÝCH RADOVÁNKÁCH, TAK TO ZŮSTÁVÁ ROZUM STÁT - A TI BYDLÍ PROSÍM KDE A KDE PRACUJÍ???HAMBA PLIT!!

Pondělí, 11. září 2023, 10:20Odpovědět

Nemáme, kde bydlet, stěžují si vysokoškoláci z Brna. Kapacity univerzitních kolejí jsou vyčerpané  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.