Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Ošetřovatelé v brněnské zoo museli uspat nejstarší žirafu Toshou. Byla dlouhodobě nemocná

Osmnáctiletá samice žirafy Toshou z brněnské zoo trpěla déle než rok zdravotními problémy, včetně dýchacích a pohybových obtíží. Navzdory rozsáhlé léčbě se její stav zhoršoval. Po konzultaci s odborníky a vyčerpání všech možností ošetřovatelé rozhodli o jejím uspání.

Léčba nepřinesla zlepšení

Již déle než rok trpěla samice žirafy síťované Toshou problémy s dechem, ke kterým se přidaly i pohybové potíže. To výrazně ovlivnilo kvalitu jejího života. Několikrát podstoupila léčbu různými typy antibiotik, testy na alergie a astma, lékařský tým jí podával přípravky na vyčištění dýchacích cest.

Samici měla celkem čtyři mláďata, dvě z nich v brněnské zoo zůstávají. Toshou měla osmnáct let, její zdravotní stav se stále zhoršoval. „Její zdravotní stav jsme konzultovali i s odborníkem Evropské asociace pro chov žiraf a aplikovali jím navrženou medikaci. Bohužel žádný z léčebných postupů nepřinesl zlepšení,“ řekl novinářům kurátor chovu savců Matyáš Bernardy.

Zoo Brno přivítala nového žirafího samce. Na Khariho čekali dva roky

Brněnskou zoo obývá nový žirafí samec. Jmenuje se Khari a narodil se 26. dubna 2019 ve Whipsnade Zoo v Anglii. Do Brna měl dorazit už v roce 2021, brexit a koronavirová pandemie ale jeho stěhování oddálily. Je to první transport velkého zvířete...

Žila odděleně od stáda

Během posledních měsíců pobývala samice kvůli zdravotním problémům především na odstavném dvorku, oddělená od zbytku stáda. V minulých týdnech rozhodlo lékařské konsilium o imobilizaci a následném, vyšetření v narkóze. Lékařský a odborný tým ze Zoo Liberec a Safari Park Dvůr Králové provedl rentgeny hlavy a zadních kopyt, vyšetření ústní a nosní dutiny a odběr krve kvůli biochemii a hematologii.

„Rozbor krve v těle neodhalil žádné znaky pro probíhající zánět ani selhání důležitého orgánu. Rentgen hlavy a pohled do dutiny nosní taky neukázal žádné významné komplikace,“ uvedl veterinář Stanislav Mazánek. Žirafě jsme odstranili kamínek zašlapaný v kopytě a to následně ošetřili. Po probuzení jí veterinář nasadil další antibiotika kvůli riziku vdechnutí zažitin z žaludku, které mohou být pro přežvýkavce nebezpečné.

Nejstarší brněnská žirafa je po smrti. Přestala žrát i chodit, smutní zoo

Se smutnou zprávou se vyrovnávají v brněnské zoologické. Po jednadvaceti letech opustila Mniší horu žirafa Janette, která patřila mezi hlavní návštěvnické atrakce. Zvíře v posledních týdnech bylo stále v horší zdravotní kondici, a tak ho pracovníci...

Rozhodlo se o uspání

Její stav se bezprostředně po imobilizaci jevil uspokojivě. Bohužel následně došlo k prudkému zhoršení a výrazným potížím s dechem a přijímáním potravy, které přetrvávaly. Na základě všech těchto dlouhodobých potíží, stále se zhoršujícího zdravotního stavu, po vyčerpání všech dostupných léčebných možností ošetřovatelé dospěli k rozhodnutí ji uspat.

„Takovéto rozhodnutí patří bezesporu k těm nejtěžším. Je to rozhodnutí o poskytnutí nezbytné služby zvířeti, které jsme měli rádi,“ uvedla ředitelka zoo Radana Dungelová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením Zoo Brno

Štítky zoo, Zoo Brno, žirafa, eutanazie, uspání, nemoc, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ošetřovatelé v brněnské zoo museli uspat nejstarší žirafu Toshou. Byla dlouhodobě nemocná  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.