Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Zoo Brno přivítala nového žirafího samce. Na Khariho čekali dva roky

Brněnskou zoo obývá nový žirafí samec. Jmenuje se Khari a narodil se 26. dubna 2019 ve Whipsnade Zoo v Anglii. Do Brna měl dorazit už v roce 2021, brexit a koronavirová pandemie ale jeho stěhování oddálily. Je to první transport velkého zvířete poté, co Velká Británie opustila Evropskou unii.

Stěhování nového přírustku podle ředitelky Zoo Brno Radany Dungelové nebylo jednoduché. „Hodně jsem se na tom naučili, a pokud by se něco podobného mělo opakovat v budoucnu, určitě už to pro nás bude snazší. Byla to chvílemi doslova válka nervů spojená se spoustou komunikace napříč odpovědnými institucemi ve čtyřech státech. Nicméně to není nic ve srovnání s tím, jak velkou máme radost z toho, že Khari vše zvládl na jedničku, je v pořádku a že už se rozkoukává v novém domově," sdělila.

Hned po příjezdu Khari bez problémů přešel do stájí, pustil se do okusů i do prvního seznámení s třemi žirafími samicemi, které zahrada chová. Poslední samec odešel z Brna v roce 2018, nyní žije v Německu. Žiirafy první den zůstaly ve vnitřní ubikaci, aby si na sebe zvykaly. „Nenastanou-li neočekávané potíže, o víkendu se vydá Khari na paddock před stájemi a v dalších dnech přímo do expozičního výběhu," dodal mluvčí zahrady Michal Vaňáč.

Na příjezd žirafího samce se zahrada připravovala od roku 2021, kdy otevřela nové stáje s vyhlídkovou věží. Získala tak potřebné zázemí a dostatek prostoru pro samice s mláďaty a případné oddělení samce. Věž je přístupná návštěvníkům, takže se mohou přijít podívat na žirafy i v případě, když není vhodné počasí a zvířata musí zůstat ve vnitřní ubikaci.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Brno

Štítky zoo, Brno, žirafa, zvířata, brexit

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoo Brno přivítala nového žirafího samce. Na Khariho čekali dva roky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.