Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Šarlotka nemluví a nerozumí. Lidé se jí skládají na auto, aby lépe zvládala cesty k lékařům

„Před čtyřmi lety se nám narodilo to nejkrásnější sluníčko na světě – Šarlotka. Byla zdravé miminko, plné radosti a smíchu. Bohužel, po druhém roce se u ní začaly projevovat první příznaky autismu a mentálního postižení.“ Těmito slovy popisuje maminka Martina Konečná příběh své dcery Šarloty, která bojuje s autismem. Lidé se jí ve sbírce skládají na auto, které by jí ulehčilo cestování za odborníky, kteří jí v jejím boji pomáhají.

Lidé mohou pomoci ve sbírce.


Šarlotka nezvládá komunikaci a trpí záchvaty

Šarlotka nedokáže mluvit, nerozumí a má obtíže se sociální interakcí. Navíc trpí těžkými záchvaty spojenými s pláčem a je pro ni obtížné zvládat okolní hluk. Mentální vývoj téměř čtyřleté Šarlotky odpovídá dítěti ve věku roku a půl.

„Jako pro maminku to pro mě není lehké. Každý den musíme společně s Šalotkou bojovat na nejrůznějších rehabilitacích a navštěvovat specialisty, aby v budoucnu pocítila následky svého hendikepu co nejméně,“ vysvětluje Martina Konečná a doplňuje, že jednou z největších výzev je pro Šarlotku doprava za zdravotními specialisty.

Výtěžek sbírky půjde na osobní auto

Martina Konečná bydlí se svou dcerou v Jevíčku a každý týden musí se svou dcerou absolvovat i několik vyšetření u různých specialistů. „Tyto cesty jsou pro Šarlotku náročné a stresující,“ popisuje maminka.

Výtěžek sbírky tedy půjde na osobní automobil, který Šarlotce i její mamince ulehčí dojíždění za specialisty, ale také na důležité výlety do přírody. Právě pobyt v přírodě je pro holčičku velkým přínosem a pomáhá jí v rozvoji. „Auto si bohužel sami nemůžeme dovolit. Vzhledem k Šarlotčiným zdravotním problémům jsou náklady na péči o ni vysoké,“ vysvětlila Martina.

Šarlotka si ráda maluje, hraje si se skládačkami nebo s plastelínou. „Její oblíbená postavička je tučňák ve všech podobách. Tučňáci ji vždycky uklidní a dělají jí radost. malý příspěvek pro nás bude znamenat velkou podporu. Díky vám bude Šarlotka snáze zvládat každodenní trable,“ uzavřela své povídání Martina Konečná.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením Martiny Konečné

Štítky autismus, sbírka, Šarlotka, Jevíčko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šarlotka nemluví a nerozumí. Lidé se jí skládají na auto, aby lépe zvládala cesty k lékařům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.