Téměř u 50 stánků s občerstvením se mohli v sobotu zastavit návštěvníci 11. ročníku Slavností rajčat v Břeclavi. U všech si mohli koupit jídlo či pití, jejichž součástí jsou rajčata, a místní pivovar Frankies pro sobotní akci připravil speciální rajský kyseláč, řekl místostarosta Petr Vlasák (Mladí a neklidní).
Podle odhadu organizátorů letos přišlo zhruba 5000 lidí. „Začínali jsme s 11 stánky, za těch deset let jsme se krásně rozrostli. I počasí nám dneska přálo, tak byli lidé spokojeni," řekl Vlasák. Poprvé se dopravě uzavřela silnice mezi kinem a kostelem, aby se dalo mezi částmi festivalu bezpečně přecházet. „Na ulici také vystupoval pouliční cirkus pro děti," řekl Vlasák.
Stánkaři nabízeli jídla různých národních kuchyní. Byly mezi nimi například řecké, španělské, kavkazské, arménské, maďarské či romské speciality, nechyběla ani tradiční rajčatová polévka zvaná Bloody Mary. „Zmíněné pivo rajský kyseláč je vyrobený z rajského protlaku, bazalky a soli," připomněl Vlasák nápoj, kterým bylo možné známé i méně známé jídlo zapíjet.
Na rozdíl od jiných obdobných gastrofestivalů mají v Břeclavi kulinářský program nachystaný speciálně jen pro děti, které si mohou vyzkoušet vaření. „Pro dospělé je určený kulturní program. Dopoledne hrála cimbálka, po ní balkánská dechovka. Vystoupil také ostravský Cirkus trochu jinak, který byl zase spíše pro děti," doplnil Vlasák.
Gastrofestivalů je letos na jižní Moravě více. Nejsou jen v Brně, ale i v dalších městech a jsou spojené s místními potravinami či jen jednou konkrétní potravinou. Na zájemce čekají ještě v Rosicích 7. září Česnekovky, ve Veselí nad Moravou se koná 14. září Festival plný chutí a 21. a 22. září končí festivalová letní sezona Husími slavnostmi v Boskovicích.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.