Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Brno podá pomocnou ruku kulturním institucím, kterým chybí peníze od státu. Rozdělí téměř 21 milionů

Brno svým příspěvkovým organizacím dorovná výpadek, který způsobilo snížení prostředků ministerstva kultury v programu na podporu profesionálních divadel v regionech. Kompenzace ve výši 20,9 milionu korun schválili radní města, ještě je musí potvrdit zastupitelé. Nejvíce peněz, 12,8 milionu korun, získá Národní divadlo Brno (NdB). Jeho ředitel Martin Glaser to označil za skvělou zprávu. S tak velkým výpadkem zdrojů ze strany státu se divadlo není schopné vyrovnat, řekl v pátek.

Výpadek příjmů je pro divadla citelný

O kompenzaci požádaly také další kulturní instituce. Městské divadlo Brno o čtyři miliony, Centrum experimentálního divadla o 2,3 miliony, Divadlo Radost o 950 000 korun a Filharmonie Brno o 741 000 korun.

„Uvědomujeme si jejich význam a vysokou úroveň. Vzhledem k inflačnímu nárůstu mají organizace minimum rezerv a výpadek těchto příjmů je pro ně citelný. Navíc umělecký provoz vyžaduje dlouhodobé plánování," uvedla primátorka Markéta Vaňková (ODS). Peníze se město rozhodlo poskytnout také proto, aby organizace neřešily výpadek například skokovým navýšením vstupného.

O výpadku peněz se dozvěděli v průběhu sezony

Vedení NdB se o výpadku peněz podle Glasera dozvědělo začátkem jara. „To je sezona již rozběhlá a nedá se s tím nic dělat, takže mám z dorovnání velkou radost," řekl. Zcela bez starostí ale divadlo není. „Nyní nám v rozpočtu schází ještě osm milionů, čtyři jsou způsobené nárůstem cen energií a čtyři souvisí s platy. Věřím, že se podaří vyjednat dorovnání i těchto potřeb," doplnil.

Město podpoří i tradiční festivaly

Radní města rovněž schválili více peněz na festivaly Janáček Brno a Divadelní svět Brno, které pořádá NdB. Dle návrhu má Janáček Brno získat v sudých letech o pět milionů korun více, v lichých pak přes 1,25 milionu. Příspěvek pro Divadelní svět Brno by mohl vzrůst o 2,5 milionu korun ročně.

„Peněžní podpora festivalů v posledních letech nerostla, přestože náklady na jejich konání bobtnaly. Aby zůstala zachována maximální kvalita obou akcí, vyjadřuje vedení města vůli příspěvky do budoucna navýšit," sdělila Vaňková. Zastupitelé o tom rozhodnou v prosinci při schvalování rozpočtu na rok 2025.

Janáček Brno se koná každý sudý rok, po navýšení by se podpora města dostala na 28,4 milionu korun za jeden ročník. Divadelní svět Brno by po navýšení město sponzorovalo deseti miliony korun. „Díky tomu budeme moct program připravovat i na další ročníky v takové kvalitě a rozsahu, jaký diváci očekávají," poznamenal Glaser.

V roce 2023 bylo v Programu státní podpory profesionálních divadel, symfonických orchestrů a pěveckých sborů podle webu ministerstva kultury k dispozici celkem 400 milionů korun. Z toho pro divadla bylo určeno 320 milionů. Pro letošní rok částka v programu klesla o čtvrtinu na 300 milionů. Pro divadla bylo určeno 240 milionů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením NdB

Štítky Brno, kultura, divadlo, podpora, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno podá pomocnou ruku kulturním institucím, kterým chybí peníze od státu. Rozdělí téměř 21 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.