Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Bezdomovci okupují veřejná posezení v Hustopečích. Město vidí řešení v pomoci a porozumění

S problémem velkých měst se potýkají i Hustopeče. Lidé bez domova posedávají na veřejných lavičkách, často i pod vlivem omamných látek. Ostatní města začala problém řešit odstraněním laviček. Na tuto taktiku však Hustopeče přistoupit nechtějí. Pomoc lidem nabízí tamní sociální odbor.

Kolemjdoucí na skupinky často volají policii

Hustopeče mají potíže s bezdomovci, kteří posedávají na veřejných lavičkách. Nejčastěji jsou navíc pod vlivem alkoholu či omamných látek. Největší problém město zaznamenává u autobusového nádraží a v okolí supermarketu Kaufland.  

Komunitu netvoří jen lidé bez domova, ale také nezaměstnaní, drogově závislí a jejich přátelé. Kolemjdoucí na ně často volají policii, zákony však pouhým posedáváním na lavičkách neporušují. „Chápu, že třeba ženy nebo děti, které kolem nich prochází, se necítí úplně bezpečně. Skupinky se tu schází proto, že se spolu cítí v bezpečí, vzájemně si rozumí. Právě porozumění je to, co jim chybí od širší veřejnosti,“ uvedl vedoucí sociálního odboru v Hustopečích Tomáš Laz.

Hustopeče neplánují odstranění veřejných laviček

Jiná města, stejně jako třeba Brno, se snaží skupinky odehnat odstraněním laviček v problémových lokalitách. Pro Hustopeče to však podle radních není vhodným řešením. „Když odstraníme lavičky, odstraníme je pro všechny občany. Tyto skupinky se přesunou na trávník a chodníky, případně se přesunou do jiných částí města,“ uvedl radní pro sociální oblast Michal Vejpustek (ČSSD).

Dále Vejpustek dodává, že občané mívají pocit, že město tyto potíže neřeší. „Veřejné prostory monitorujeme. Dbáme na to, aby nedocházelo k násilnostem či vandalismu, ale vykázat je z míst jednoduše nemůžeme,“ dodal.

Město za skupinkami na lavičkách vysílá pracovníky sociálního odboru, kteří jim nabízí pomoc. V tomto přístupu vidí Hustopeče řešení. „Do terénu vyrážíme opakovaně. Obzvláště pak v letních měsících, kdy jsou skupinky větší a jsou na ulicích více vidět,“ sdělil Laz. Rozdávají například materiály s odkazy na konkrétní instituce a organizace, které jim mohou poskytnout potřebnou pomoc.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky bezdomovci, alkohol, veřejnost, Hustopeče

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Volfík

...Právě porozumění je to, co jim chybí od širší veřejnosti,“ uvedl na webu vedoucí sociálního odboru v Hustopečích Tomáš Laz... Ten ouřada je naprostý tupec bez rozumu.

Středa, 7. srpna 2024, 10:48Odpovědět

Ladislav Strnad

Obávám se, že tento přístup ke zfetovanejm bezďákům je bojem s větrnými mlýny.

Úterý, 6. srpna 2024, 21:21Odpovědět

Bezdomovci okupují veřejná posezení v Hustopečích. Město vidí řešení v pomoci a porozumění  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.