Počasí dnes11 °C, zítra12 °C
Pátek 13. září 2024  |  Svátek má Lubor
Bez reklam

Novým držitelem titulu Mistr tradiční rukodělné výroby se stal kovář. Jeho díla lze vidět napříč Brnem

Držitelem titulu Mistr tradiční rukodělné výroby Jihomoravského kraje se letos stal kovář Milan Michna, majitel rodinné kovářské firmy v brněnských Horních Heršpicích, ale i Ludmila Farkašová z Hroznové Lhoty, která se věnuje různým technikám výšivky. Ocenění si převzali v neděli 4. srpna v rámci Národopisného festivalu kyjovského Dolňácka v Miloticích.

Kovářovo umění lze vidět napříč Brnem

Kovář Milan Michna vlastní rodinnou kovářskou firmu v Horních Heršpicích. Pracuje s ním také jeho syn, vnuk, ale i synovec. „Jde o krásný příklad toho, že vášeň pro řemeslo může vést k vytvoření rodinné tradice, která přetrvává po generace,“ uvedl ve zprávě pro novináře náměstek hejtmana pro kulturu a cestovní ruch František Lukl (STAN).

Pro město Brno vytvářel rovnou několik kovaných artefaktů jako jsou třeba mříže, brány či svítidla. Jeho díla jsou součástí Staré radnice, Besedního domu, náměstí Svobody nebo výstaviště.

Výšivky z Hodonínska vynikají precizností

Vyšívačka Ludmila Farkašová se celý život věnuje různým technikám výšivky, obzvláště technice „na počítanou nit“ a takzvané výřezové výšivce. V Hroznové Lhotě na Hodonínsku se věnuje vyšíváním na tradiční kroje.

„Její výšivka vyniká precizností v každém detailu. Schopnost a ochota předávat nastřádané vědomosti dalším lidem je neocenitelná, což dokládá i fakt, že od loňského roku je držitelkou titulu Mistr tradiční rukodělné výroby Jihomoravského kraje rovněž její žačka Šárka Hlahůlková," doplnil Lukl.

Titul se uděluje řemeslům, u kterých hrozí zánik

Titul Mistra tradiční rukodělné výroby vznikl v roce 2012 jako způsob ocenění a podpory lidem, kteří vynikají v dovednostech a znalostech tradiční rukodělné výroby. Kritériem také je kvalitní reprezentace a předávání řemesla dalším generacím. Uděluje se navíc  pouze v oblastech řemeslné výroby, která je zásadním způsobem ohrožena a hrozí jí případný zánik.

Mistra tradiční rukodělné výroby každoročně vyhlašuje Rada Jihomoravského kraje. S titulem je spojen také finanční dar, letos ve výši dvaceti tisíc korun. Zvoleným mistrům kraj navíc také uděluje pamětní bronzovou plaketu z dílny akademického sochaře Miroslava Kováříka. Letos se ocenění předávalo v rámci Národopisného festivalu kyjovského Dolňácka v Miloticích.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením kovářství Hefaiston

Štítky Mistr tradiční rukodělné výroby, kovář, vyšívačka, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novým držitelem titulu Mistr tradiční rukodělné výroby se stal kovář. Jeho díla lze vidět napříč Brnem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.